https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spor-o-obchodni-centrum-v-plzni-konci-smirem-diky-zelene-strese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spor o obchodní centrum v Plzni končí smírem díky zelené střeše

14.11.2019 00:40 | PLZEŇ (ČTK)
Okresní soud Plzeň-město schválil smír mezi ekologickým spolkem Děti Země a developerem InterCora ve sporu o nesplněná opatření ze smlouvy, k nimž se firma zavázala před 11 lety při stavbě obchodního centra Hornbach v Plzni.
Okresní soud Plzeň-město schválil smír mezi ekologickým spolkem Děti Země a developerem InterCora ve sporu o nesplněná opatření ze smlouvy, k nimž se firma zavázala před 11 lety při stavbě obchodního centra Hornbach v Plzni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Okresní soud Plzeň-město schválil smír mezi ekologickým spolkem Děti Země a developerem InterCora ve sporu o nesplněná opatření ze smlouvy, k nimž se firma zavázala před 11 lety při stavbě obchodního centra Hornbach v Plzni. Místo jízdních pruhů pro MHD má InterCora vybudovat zelené střechy, střešní fotovoltaickou elektrárnu, čtyři nabíjecí stanice pro elektromobily a koupit 20 kol ke sdílení. Minulý týden to řekl Martin Hyťha z Dětí Země.
 

Jednatel InterCory Ivan Hlaváček novinářům potvrdil, že se developer s Dětmi Země dohodl i na termínech vybudování všech náhradních opatření. Soudní spor tím podle něj skončil. Dohoda byla korektní, dodal.

"Po 7,5 letech soudního sporu, z něhož většinu času soudy odmítaly žalobu projednat, jsme došli k závěru, že vymahatelnost práva závisí hlavně na tom, kdo se dožije konečného rozsudku," uvedl Hyťha. Děti Země nakonec usoudily, že vyjednají náhradní opatření, která mohou částečně zlepšit životní prostředí, než aby trvaly na dodržení smlouvy.

"Výhodou nové dohody je schválení smíru soudem, takže pokud ji firma opět nebude plnit, můžeme využít exekučního řízení," uvedl Hyťha.

Vybudování zelených střech s plochou 4000 m2, panelů o výkonu 96 kW, nabíjecích stanic a nákup 20 kol pro sdílení nahradilo původní závazek firmy ze smlouvy, jehož hlavním bodem byl slib, že InterCora buď zajistí výstavbu jízdních pruhů pro MHD v ulici U Prazdroje, nebo nebude stavět ani provozovat Hornbach.

Děti Země výstavbu hobbymarketu kritizovaly od listopadu 2006 zejména kvůli zvýšení hluku, znečištění ovzduší a zhoršení dopravy. V říjnu 2008 přestaly stavbu blokovat a podle Hyťhy přistoupily na smluvní kompromis a stáhly odvolání proti územnímu rozhodnutí. InterCora měla podle smlouvy splnit několik ekologických opatření včetně vyhrazených pruhů pro MHD s tím, že pokud se jí to nepodaří, Hornbach nepostaví. Ve sporu tvrdila, že rozšíření silnice není v její moci. Navrhla pořízení ekologických vozidel, na což protistrana nereagovala.

Podle usnesení soudu, proti němuž se nelze odvolat, musí InterCora do tří měsíců od právní moci zprovoznit čtyři veřejná místa pro nabíjení elektromobilů a poskytnout peníze na kola. Do devíti měsíců musí vybavit střechu Retail parku Rondel fotovoltaickými panely. Až na čtyřech objektech určených žalobcem musí vybudovat zelené střechy do tří let od souhlasu vlastníků budov. Musí být provozovány nejméně 25 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.11.2019 07:26
Do té doby, než se do čehokoliv dostane nějaký aktivní občan, nebo neziskovka, se v této zemi zákony nedodržují a nikomu to nevadí.... tato země je opravdu k pláči...
Odpovědět
ig

14.11.2019 13:29 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Čtyři nabíjecí stanice, dvacet bicyklů, fotovoltaické panely a zelená střecha, ... co mi to jenom ... aha, ... "jedna boloňská loutna se třemi strunami, jeden domácí kulečník, jedna deska na hru v dámu s kostkami pro známou hru na vlka a ovce, dále jedna vycpaná ještěrka tři a půl stopy dlouhá" :D


Odpovědět
MV

Martina Vránová

19.11.2019 09:45 Reaguje na
Bezva komentář, plně vystihující "obsah" článku. A já bych si ještě dovolila svůj dojem či názor na "zelené střechy".
Nejednou bývá u plochých střech, které budou na pěstování asi nejvíc vhodné, problém se zatékáním, který se často přes veškeré opravy opakuje. Když se teď na takovou plochu nastele x metráků zeminy, která bude (doufám) zadržovat vodu....?
Dešťová voda, která by normálně stekla svodem do (doufám) nějaké nádrže na zalévání, teď bude zavlažovat jen tento umělý kousek zeleně.
Dobrá tedy - ale co při dlouhotrvajícím suchu - to budeme ty střechy zalévat?
To bych tu vodu raději věnovala parkům apod.
A závěrem - budeme budovat nové trávníky na střechách a ty "normální" na zemi budeme dále vysekávat na hlínu a tím hubit? Zajímavá náhražka!
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.11.2019 11:02
Klasický raketýring ekologů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist