https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spotreba-uhli-v-usa-byla-loni-nejnizsi-od-roku-1965
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spotřeba uhlí v USA byla loni nejnižší od roku 1965

4.5.2021 00:59 | NEW YORK (ČTK)
Uhlí se stalo primárním zdrojem energie v USA koncem 80. let 19. století, kdy vytlačilo spalování dřeva.
Uhlí se stalo primárním zdrojem energie v USA koncem 80. let 19. století, kdy vytlačilo spalování dřeva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V loňském roce se ve Spojených státech spotřebovalo nejméně uhlí od roku 1965. Letos by se poptávka mohla zvýšit, protože oživení ekonomiky po pandemii nemoci covid-19 zvýší poptávku po elektřině a tím také po uhlí, uvedla agentura Bloomberg. Americký vládní úřad pro energetické informace EIA letos podle agentury očekává zvýšení spotřeby uhlí o 12 procent a mírně se má zvýšit spotřeba i příští rok. Poté však zřejmě opět obnoví pokles. V posledních deseti letech před pandemií spotřeba klesala v průměru o pět procent ročně.
 

Spotřeba uhlí v USA loni podle údajů Bloombergu dosáhla 447 milionů takzvaných krátkých tun, tedy 405,5 milionu metrických tun. Krátká tuna je jednotkou měrného systému v USA, v přepočtu činí 907,2 kilogramu.

Loňská spotřeba odpovídá čtyřem milionům plně naložených železničních vozů. Pokud však bude spotřeba pokračovat ještě několik let stejným sestupným tempem jako v uplynulém desetiletí, dostane se nejníže od 19. století.

Uhlí bylo doposud nahrazováno převážně zemním plynem. Nejnověji by však spotřeba uhlí měla klesat kvůli kombinaci levné větrné a solární elektřiny a lepších baterií. Zpomalit klesající spirálu se nepodařilo ani předchozímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jehož politika byla považována za prouhelnou. Nový prezident Joe Biden se naopak bude snažit pokles urychlit.

Uhlí se stalo primárním zdrojem energie v USA koncem 80. let 19. století, kdy vytlačilo spalování dřeva. V roce 1950 postoupilo první místo ropě, ale koncem 20. století opět zažilo renesanci a stalo se primárním palivem pro elektrárny. Nyní se zdá, že jeho dlouhá a užitečná, ale také ekologicky nákladná cesta se v USA blíží ke konci, dodal Bloomberg.

V těžbě uhlí v USA nyní pracuje 43.600 lidí. V době nejvyššího používání uhlí, v roce 2007, v odvětví pracovalo 77 000 lidí. Nejvíce lidí však zaměstnávala těžba v roce 1923, kdy to bylo až 863 000 zaměstnanců.

Výroba elektřiny měla na loňské spotřebě uhlí v USA podíl 91 procent. Zbývající část byla použita převážně pro výrobu ocele a další průmyslové účely.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 08:12
Amíci jsou víceméně normální, i když Trump přímo podpopoval uhlí (nebo to alespoň sliboval), stejně šla těžba dolů, teď se to asi výrazně zrychlí. I u nás spotřeba klesá, vývoz elektřiny z uhlí klesá a celý ten obor končí bez ohledu na nějaké uhelné, nebo jiné komise.
Jen by mohli soudruzi konečně vymudrovat, čím to nahradíme, iluzorní jádro to asi nebude, zemní plyn z Ruska je taky nesmysl. I kdybychom postavili mastodonta v Dukovanech, nahradí jen polovinu JED, z uhlí ani ťok.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist