https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-akceptovala-53-ze-125-pripominek-k-zonam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP akceptovala 53 ze 125 připomínek k zónám

9.4.2019 07:01 | VRCHLABÍ (ČTK)
Nejvíce chráněná přírodní zóna, kam spadá například arkto-alpinská tundra, rašeliniště na hřebenech hor nebo původní lesy, bude mít podle návrhu rozlohu 7328 hektarů, což je 20 procent rozlohy národního parku.
Nejvíce chráněná přírodní zóna, kam spadá například arkto-alpinská tundra, rašeliniště na hřebenech hor nebo původní lesy, bude mít podle návrhu rozlohu 7328 hektarů, což je 20 procent rozlohy národního parku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) akceptovala 53 ze 125 připomínek, které se jí sešly od různých subjektů k novému rozdělení Krkonošského národního parku do zón. Vypořádání připomínek včera Správa KRNAP představila Radě Krkonošského národního parku. Informoval o tom mluvčí KRNAP Radek Drahný.
 

Rada KRNAP, kterou tvoří zástupci obcí, vědců, horské služby či firem, bude návrh nové zonace a klidových území schvalovat 3. června. Původně tak Rada KRNAP měla učinit včera, ale kvůli velkému množství připomínek již dříve schvalování odsunula o dva měsíce na začátek června.

Obavy z nové podoby zón, která bude platit následujících 15 let, vyslovili v minulých měsících především horští podnikatelé. Bojí se toho, zda s novou zonací bude moci pokračovat udržitelný rozvoj obcí, zda bude možné modernizovat vleky a lanovky, budovat infrastrukturu obcí a také zasněžovat sjezdovky. Vedení KRNAP tvrdí, že obavy z nové zonace a z vyhlášení klidového území nejsou na místě.

Ze 125 zaslaných připomínek jich Správa KRNAP podle Drahného 32 akceptovat nemohla a u 19 vysvětlila způsob, jakým je připomínka již v návrhu zonace řešena. Jedenadvacet připomínek podle Správy KRNAP nijak nesouviselo s návrhem nové zonace.

"Když pominu připomínky, které s návrhem zonace nesouvisely, museli jsme vypořádat 104 připomínek. Ve více než dvou třetinách případů, v 69 procentech, jsme našim partnerům vyšli vstříc," uvedl ředitel národního parku Robin Böhnisch.

Nejčastějšími požadavky k nové zonaci byly převody pozemků z jedné zóny do druhé. "Konkrétním případem jsou Paseky nad Jizerou, kde plocha soustředěné zástavby kolem kostela sv. Václava, budovy obecního úřadu a dvou blízkých rekreačních komplexů byly převedeny ze zóny soustředěné péče o přírodu do zóny kulturní krajiny," uvedl Drahný. V řadě dalších případů, jako například u vysílače na Černé hoře, byly pozemky arondovány, což znamená, že v navržené zóně zůstanou, ale nebude na nich uplatňován cíl zóny.

Na druhou stranu Správa KRNAP neakceptovala návrhy vymezit sjezdové tratě jako zónu kulturní krajiny, a nikoli jako zónu soustředěné péče. "Sjezdové tratě se, podle platné metodiky ministerstva životního prostředí k vymezení zón národních parků, zařazují primárně do zóny soustředěné péče o přírodu, protože jejich údržba a provoz není v rozporu s cílem této zóny," uvedl Drahný.

Nejvíce chráněná přírodní zóna, kam spadá například arkto-alpinská tundra, rašeliniště na hřebenech hor nebo původní lesy, bude mít podle návrhu rozlohu 7328 hektarů, což je 20 procent rozlohy národního parku. Navrhovaná zóna přírodě blízká má rozlohu 8107 hektarů, což je 22 procent území KRNAP. Zóna soustředěné péče o přírodu zabírá s rozlohou 20.702 hektarů a 57 procent území a zóna kulturní krajina 184 hektarů a půl procenta území KRNAP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist