Jarní sezóna péče o krkonošské louky začíná
Mezi základní činnosti patří pravidelný úklid luk, během kterého sbírají větve, kameny a odpadky, jenž se na loukách nahromadily během zimního období. Důležitou součástí jejich práce je také vyřezávání náletových dřevin, které mohou krkonošské louky stále více uzavírat a vytlačovat tak luční společenstva.
Nedílnou součástí péče o louky je i aktivní boj proti invazním rostlinám. Ty představují významnou hrozbu pro původní ekosystémy Krkonoš.
Kromě těchto speciálních činností se pracovníci věnují i samotné péči o luční porosty. To zahrnuje například pravidelné sečení trávy, následný úklid travní hmoty, hnojení a vápnění a mnoho dalších operací uplatňovaných především v ohniscích luční pestrosti. Specialitou je pásová seč, která podporuje druhovou rozmanitost a život bezobratlých živočichů.
„Práce našich terénních pracovníků je pro zachování unikátních krkonošských luk naprosto nezbytná,“ zdůrazňuje vedoucí projektu Lucie Procházková. „Jejich nasazení a pečlivost nám pomáhají udržet tyto cenné biotopy v dobrém stavu pro budoucí generace.“
Od loňského roku máme díky projektu OPŽP Management sekundárního bezlesí Krkonošského národního parku (CZ.05.01.06/01/22_029/0002269) k dispozici více pracovníků rozdělených do dvou skupin.
reklama
Dále čtěte |



Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (8)

Karel Zvářal
12.5.2025 19:27Emil Bernardy
14.5.2025 06:56 Reaguje na Karel ZvářalSlavomil Vinkler
14.5.2025 07:14 Reaguje na Emil BernardySlavomil Vinkler
14.5.2025 14:06 Reaguje na Emil BernardyNo nyní známe slova, ale funguje to jen u některých NP a málo.
Slavomil Vinkler
15.5.2025 09:15 Reaguje na Emil BernardyBřetislav Machaček
17.5.2025 12:04Pastviny mívaly téměř vyrovnanou bilanci výdeje a příjmu živin a bývalo to
celkem stabilní společenství rostlin. Něco jiného byly pícninářské louky,
kde byl odliv živin s pící větší, než se kterým by si příroda poradila.
Proto se hnojily močůvkou a později i minerálními hnojivy. No a pak tu
byly chudé horské louky bez toho přihnojení, které byly pouze z živin
stále ždímány. Ty měly časem pro zvířata nízkou úživnou hodnotu a byly
pouze nouzovým zdrojem potravy. Získaným hnojem z ustájení se hnojila
hlavně pole k pěstování potravin a na louky zbyl až ten přebytek, co se
nevlezl v létě do hnojišť. U nás byl v rohu hnojiště ohraničen prkny
prostor k zachycení hnojůvky, kterou se celé vegetační období hnojily
plodiny a někdy i ta pícninářská louka. Pastvina se musela spokojit
s trusem a močí pasených zvířat a podle toho vypadaly i výnosy sena
z různých travnatých ploch. Časné jarní pasení ničilo porosty, ale
při nedostatku sena to bylo jediné východisko, než se vyrobí nové.
Když se vydařila loňská senoseč, tak se na jaře páslo málo a pouze
se prováděla pastva na chuť a nebo v době úklidu chléva. Jinak se
dobytek v chlévě přikrmoval nasečenou trávou a hlavní potravou bylo
stále loňské seno. Ještě v sedmdesátých letech pásli horalé v Beskydech
na okrajích lesa, protože trávu na pastvině šetřili na senoseč. Po ní
se už v lese nepáslo. Po senoseči pak hospodář podle množství zásob
rozhodl, zda vyčkat na druhou senoseč a nebo při plné stodole tam
zahájit pastvu. Takže louka a louka je rozdíl, jak co do použití,
do hospodaření a do účelu, kterému má cílově sloužit. Doufám, že
ty louky ošetřují tak, aby splňovali podmínky pro cílové rostliny
a bez rozmyslu nekonali něco, co jim naopak uškodí. Zažil jsem
totiž u jedné horské louky tendenci nezasahovat celé léto do jejího
růstu a na podzim ji pokosit mulčováním. Do pěti let zmizely původní
traviny zvyklé na chudou půdu a nahradily je vzrůstné traviny náročné
na dusík, kterého měly dostatek z mulče. Prostě línost zplodila
bezzásah končící na podzim mulčováním a zánik původních rostlin.
Varuji před všemi rádoby pokusy snadnější údržby a postupy, které
jsou některým lokalitám cizí a doslova pro ně nevhodné.