https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-ulozist-vycistila-a-upravila-specialni-vrty-na-litomericku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa úložišť vyčistila a upravila speciální vrty na Litoměřicku

25.3.2022 00:31 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) mechanicky vyčistila a upravila speciální vrty na Litoměřicku, aby byly splňeny vysoké nároky na bezpečnost. Do bývalého vápencového dolu u Litoměřic se od roku 1964 ukládají odpady, které vznikají ve zdravotnictví, průmyslu, zemědělství či výzkumu. Jsou to například vyřazené radioaktivní zářiče jako požární hlásiče či hladinoměry, dále také kontaminovaná suť, plasty a papír. Z měření vyplývá, že hodnota vody vytékající přímo z důlních prostor úložiště má hodnoty pitné vody a nevykazuje žádnou kontaminaci, uvedl odbor životního prostředí litoměřického městského úřadu. ČTK o tom informovala mluvčí správy Martina Bílá.
 

Na zajištění bezpečnosti úložiště se mimo jiné podílejí právě speciální vrty. "Od prosince roku 2021 do března 2022 probíhaly v bezprostředním okolí vrtů terénní práce, jejichž cílem bylo provedení regenerace vybraných pozorovacích hydrogeologických vrtů v okolí úložiště Richard. Tyto opravné práce spočívaly především v mechanickém vyčištění stěn vrtů a dalších činnostech s tím spojených. Díky nim je zajištěna dokonalá funkční způsobilost všech vrtů," uvedla mluvčí.

Monitorovacích vrtů ve směru toku podzemních vod je v Litoměřicích osm. "Výsledky měření jsou dlouhodobě dobré. Dá se říct, že voda vytékající přímo z důlních prostor úložiště má de facto hodnoty pitné vody a nevykazuje žádnou kontaminaci. Naměřené hodnoty jsou hluboce pod stanovenými normami," uvedl Pavel Gryndler, vedoucí odboru životního prostředí litoměřického městského úřadu. "Měří se například hodnoty radioaktivních izotopů uhlíku, kobaltu, tritia, cesia nebo americia," řekl Gryndler.

V polovině roku 2021 byla v areálu Richardu dokončena výstavba malé vodní nádrže, jejímž účelem je zachytávání důlní vody vytékající z úložiště a maximální omezení jejího odtoku do kanalizace. Je přímo pod budovou informačního střediska. "Je to vlastně jezírko se zelení a rybami," uvedl Gryndler.

Podrobné informace a zajímavosti týkající se nejen monitorování úložiště chce SÚRAO představit veřejnosti na dni otevřených dveří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist