https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-zeleznicni-dopravni-cesty-zrejme-nelegalne-kacela-na-jihu-cech-cizp-ji-ulozila-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa železniční dopravní cesty zřejmě nelegálně kácela na jihu Čech, ČIŽP jí uložila pokutu

29.10.2019 00:07 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
ČIŽP uložila Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) pokutu 150.000 Kč za nelegální kácení podél trati na Českobudějovicku. / Ilustrační foto
ČIŽP uložila Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) pokutu 150.000 Kč za nelegální kácení podél trati na Českobudějovicku. / Ilustrační foto
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) pokutu 150.000 Kč za nelegální kácení podél trati na Českobudějovicku. SŽDC nechala v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny pokácet 23 vzrostlých stromů a 13.400 metrů čtverečních porostů podél trati v Hosíně a Hrdějovicích na Českobudějovicku. Pokuta je pravomocná. Minulý týden to řekla mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Vyjádření Správy železniční dopravní cesty se zjišťuje.
 

SŽDC nechalo stromy a porost pokácet v lednu 2019 v režimu takzvaného havarijního kácení. Ten, kdo takto kácí, nemusí mít před tím povolení, ale musí to úřadům oznámit do 15 dnů po kácení. Stromy, které se takto kácí, musí bezprostředně ohrožovat život či zdraví. ČIŽP došla k závěru, že tyto podmínky SŽDC nenaplnilo.

"Jednalo se převážně o zdravé dřeviny s rovnými kmeny, které nevykazovaly známky růstových defektů ohrožujících své okolí případným pádem či rozlomením. Navíc smlouvu uzavřelo SŽDC v listopadu roku 2018, což rovněž nasvědčuje tomu, že se jednalo o plánovaný zásah, nikoliv o odstranění bezprostředně hrozícího nebezpečí," uvedl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice Vladimír Jiráček. Dodal, že SŽDC mělo postupovat mimo režim havarijního kácení.

Protizákonně tak SŽDC pokácelo převážně vzrostlé zdravé duby, také topoly nebo akáty. Zejména u dubů měli podle ČIŽP zástupci SŽDC prozkoumat, zda je nutné kácet, když tyto stromy oddělovaly dráhu od blízké obytné zástavby.

Pokutu dva miliony korun za nepovolené kácení zaplatila SŽDC v roce 2017. Týkalo se to 1043 stromů. "SŽDC zákon o ochraně přírody a krajiny dlouhodobě obchází, protože za nadřazený považuje zákon o dráze," uvedl tehdy ředitel inspekce Erik Geuss. Jandová minulý týden řekla, že šlo o kácení na různých místech v ČR.

V Jihočeském kraji ČIŽP loni uskutečnila 1293 kontrol a uložila 264 pravomocných pokut za 8,02 milionu Kč. Nejvyšší, 350.000 Kč, podnikateli Janu Sedlákovi za nakládání s odpady v Plané nad Lužnicí. V ČR udělala loni inspekce 16.572 kontrol a vyměřila 2547 pravomocných pokut za 100,2 milionu Kč, nejčastěji za porušení zákona o nakládání s odpady.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

29.10.2019 06:45
A tak to má být. Ať se státní organizace buzerují navzájem v rámci své práce a neotravují normální lidi :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.10.2019 07:44
Problém je, že ty stromy železnici prostě ohrožují. Proto se vykácet musejí.
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

29.10.2019 17:20 Reaguje na Jan Šimůnek
Naprosto souhlasím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist