https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/srbsky-prezident-v-reakci-na-ekologicke-protesty-zaslal-parlamentu-sporne-zakony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Srbský prezident v reakci na ekologické protesty zaslal parlamentu sporné zákony

10.12.2021 00:39 | BĚLEHRAD (ČTK)
Srbský prezident Aleksandar Vučić
Srbský prezident Aleksandar Vučić
Srbský prezident Aleksandar Vučić zaslal parlamentu dvojici sporných zákonů, za jejichž zrušení se v uplynulých dnech konaly po celé zemi demonstrace svolané ekologickými organizacemi. Podle organizátorů by normy umožnily zahraničním společnostem těžit nerostné suroviny na úkor životního prostředí.
 

Vláda nabídla těžbu několika cizím společnostem včetně britsko-australské Rio Tinto. Právě plán tohoto konsorcia těžit na západě Srbska lithium vyvolal v posledních dvou týdnech mnohatisícové demonstrace, které ochromily dopravu na řadě míst v zemi.

Vučić ve středu večer řekl, že Skupštině poslal zpět zákon o vyvlastnění, který podle kritiků usnadňuje těžebním firmám výkup pozemků. Do parlamentu se podle prezidenta vrátí také zákon o referendu, který podle organizátorů protestů ztěžuje občanům možnost vypsat plebiscit v otázkách, jako jsou velké těžební nebo infrastrukturní projekty. Tuto normu sice Vučić již minulý měsíc podepsal, nyní však požádal vládu a parlament, aby v ní provedly změny v souladu s požadavky demonstrantů.

"Vyšel jsem vstříc občanům a lidem, kteří se polekali, že se něco dělá proti jejich zájmům," citovala z Vučičova vyjádření televize N1.

Podle prezidenta budou legislativní změny hotové do pátku. Spolek Ekologické povstání, který je jedním z organizátorů protestů, v reakci oznámil, že pokud se tak nestane, svolá na sobotu další demonstrace. Protesty v posledních dnech podpořila řada osobností veřejného života balkánské země, mimo jiné i tenisový šampion Novak Djoković.

Agentura Reuters označila protesty za velký úder pro samotného Vučiče i jeho vládnoucí Srbskou pokrokovou stranu (SNS) před volbami v dubnu příštího roku, kdy budou Srbové současně vybírat hlavu státu i složení parlamentu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

10.12.2021 10:21
Srbsko je silně proruská země a proto se tam politici chovají jako hovada. Nechat v zemi čínské firmy cokoliv těžit (nebo něco investovat) je zvěrstvo, tohle nám chystal čučkař. Naštěstí to zdupal, jako vše ostatní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.12.2021 18:31
Výborně, někde ještě mají vlastní rozum a demokracii. Vucic nezklamal, protože je čestný muž a prezident svobodné země. Tak hlavně, aby opravené zákony opravdu dopadly výhodně pro srbský stát, ať si ho nenechají zasvinit a zdraví dál ničit lhostejnými cizáky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 11:10 Reaguje na Jarka O.
Srbsko je nablblá a tím pádem chudá země a příjmy od zahraničních, těžebních firem jsou pro stát důležité. Takže se stane co? Nic. Bude tam špína a lidem se něco naslibuje, jak dycky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist