https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sri-lanka-zavrela-skoly-kvuli-znecistenemu-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Srí Lanka zavřela školy kvůli znečištěnému ovzduší

9.12.2022 18:37 | KOLOMBO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Školy na Srí Lance zůstaly dnes uzavřené kvůli špatné kvalitě ovzduší, kterou podle tamních úřadů zhoršila kombinace místního smogu a přeshraničního znečištění z Indie. Situaci ovlivnila bouře v Bengálském zálivu, která na Srí Lanku přinesla v posledních dnech silné deště a vítr. Informovaly o tom podle agentury AP místní úřady odpovědné za zdraví a životní prostředí.
 

Oblak smogu, který se dnes vznášel nad Kolombem, hlavním městem Srí Lanky, a dalšími oblastmi ostrova obsahoval vysoké množství drobných částic. "Tyto podmínky se vyskytují ve všech částech Srí Lanky a mají tendenci způsobovat zdravotní problémy," uvedla Národní organizace pro výzkum ve stavebnictví, která se podílí na monitorování životního prostředí.

Situace se pravděpodobné další dva týdny nezmění, uvedl ředitel zdravotnických služeb Asela Gunavardena spolu s doporučením, aby lidé omezili pobyt venku a nosili při něm roušky, aby snížili zdravotní riziko.

Cyklon si za poslední dva dny na Srí Lance vyžádal dvě oběti a několik zraněných a desítky budov při něm byly poničeny spadlými stromy. Podle meteorologického ústavu se bouře nyní nachází 230 kilometrů severovýchodně od ostrova a pravděpodobně se bude pohybovat směrem k Indii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.12.2022 18:51
Procházejí tím, co známe z historie Evropy. Teprve zbohatnutí umožňuje investovat i do ochrany ovzduší. Naopak to nefunguje.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist