https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stado-slonu-hledajicich-vodu-v-kamerunu-uslapalo-nejmene-dva-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stádo slonů hledajících vodu v Kamerunu ušlapalo nejméně dva lidi

27.5.2023 00:33 | Yaoundé (ČTK)
Konflikty mezi slony a lidmi v minulosti v Kamerunu vyvolaly pouličním protesty. Klimatická změna sucha v zemi zhoršuje a žízniví sloni do vesnic a měst přicházejí stále častěji. Ilustrační foto
Konflikty mezi slony a lidmi v minulosti v Kamerunu vyvolaly pouličním protesty. Klimatická změna sucha v zemi zhoršuje a žízniví sloni do vesnic a měst přicházejí stále častěji. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stádo slonů se tento týden v Kamerunu kvůli suchu přesunulo do blízkosti města Maroua na severu země. Při cestě okolními vesnicemi zvířata ušlapala nejméně dva lidi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na kamerunské činitele. V zemi žije podle odhadu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) přibližně 6830 slonů, což je nejvíce z celé Afriky. Kvůli ztrátě přirozeného prostředí se zvířata občas zatoulají do lidských sídel, pošlapávají úrodu a domy a někdy napadají i lidi.
 

"Sloni se snažili najít vodu," uvedl úředník zabývající se ochranou přírody Jean Nyemeg. Zvířata podle něj tento týden ve vesnici poblíž města Maroua ušlapala jedno dítě. Čtyři sloni vešli dvakrát přímo do městských ulic. Stádo bylo podle Nyemega spatřeno poblíž hranic s Čadem. Jednoho muže zabili sloni podle kamerunských činitelů rovněž ve městě Kalfou.

Ministerstvo lesů a divoké zvěře uvedlo, že zvířata migrovala do národního parku Waza, a občany požádalo, aby se ke slonům nepřibližovali. Zmatené stádo podle ministerstva rovněž zabilo člověka v oblasti Balda.

Konflikty mezi slony a lidmi v minulosti v Kamerunu vyvolaly pouličním protesty. Ochránci přírody se napětí snaží mírnit a předcházet také pytlačení. Klimatická změna sucha v zemi zhoršuje a žízniví sloni do vesnic a měst přicházejí stále častěji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

27.5.2023 12:26
“ V zemi žije podle odhadu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) přibližně 6830 slonů, což je nejvíce z celé Afriky.”

- To je hloupost. V Západní Africe…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.5.2023 12:29
Pořád lidi zabíjejí slony, tak jim to ti sloníci trochu vrátili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist