https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stale-vice-cechu-pestuje-zeleninu-na-zahradkach-zahony-zabiraji-4000-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stále více Čechů pěstuje zeleninu na zahrádkách, záhony zabírají 4000 hektarů

14.2.2024 01:28 | OLOMOUC (ČTK)
Samozásobitelské pěstování zeleniny má stále největší tradici v oblastech menších sídel a venkova, zajímavou odnoží je sdílené a komunitní pěstování zeleniny ve městech.
Samozásobitelské pěstování zeleniny má stále největší tradici v oblastech menších sídel a venkova, zajímavou odnoží je sdílené a komunitní pěstování zeleniny ve městech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Češi kvůli rostoucím cenám zeleniny v obchodech stále častěji pěstují na svých zahrádkách a políčkách mrkve, okurky, rajčata či papriky pro vlastní spotřebu, aby v době rostoucích výdajů za potraviny aspoň částečně ulevili svým peněženkám. Čerstvou zeleninu pěstuje už více než půl milionu domácností, jejichž produkce má takřka pětinový podíl na celkové tuzemské sklizni, která například v roce 2022 obnášela 303.034 tun zeleniny. Samozásobení zeleninou je na vzestupu nejen na venkově, ale díky komunitnímu pěstování i ve městech. ČTK dnes informaci získala ze situační a výhledové zprávy zaměřené na zeleninu, kterou zpracovaly ministerstvo zemědělství a Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM).
 

V roce 2022 podíl zeleniny pěstované pro vlastní spotřebu na celkovém množství v ČR vypěstované zeleniny obnášel téměř 19 procent. V letech před pandemií koronaviru, která kvůli omezené dostupnosti prodejní sítě povzbudila zájem Čechů o vlastní pěstování zeleniny, se tento podíl pohyboval mezi deseti až 15 procenty. Podle odhadů ZUČM nyní produkuje čerstvou zeleninu zhruba 570 000 domácností a průměrná pěstební plocha činí 70 metrů čtverečních. Celková plocha těchto záhonů se zeleninou tak obnáší přibližně 4000 hektarů. Plocha polí se zeleninou určenou pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl přitom loni činila 11 015 hektarů a v meziročním srovnání byla o 288 hektarů menší.

"Samozásobitelské pěstování zeleniny má stále největší tradici v oblastech menších sídel a venkova, zajímavou odnoží je sdílené a komunitní pěstování zeleniny ve městech. Nejvíce pěstovanými druhy v domácnostech je především plodová zelenina, tedy nakládačky a salátové okurky, rajčata, papriky. A také zeleninové druhy nenáročné na pěstování, jako je například cibule, mrkev či hrášek," uvedla ZUČM, podle které bude trend pěstování zeleniny v domácích podmínkách dál pokračovat.

Průměrné spotřebitelské ceny zeleniny v posledních dvou letech výrazně vzrostly, což zvyšuje motivaci k jejímu pěstování na zahrádkách. Například průměrná roční spotřebitelská cena kilogramu cibule se zvýšila z 16,31 koruny v roce 2021 na loňských 30,80 koruny. Kilogram květáku v obchodech ve stejném období podražil z 39,80 koruny na 48 korun, kilogram mrkve z 21,18 koruny na 29,52 koruny a rajčat z 57,04 koruny na 75,23 koruny.

Česká tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219 510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11 015 hektarů, o rok dříve zabírala 11 303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12 066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.2.2024 10:05
Anglické trávníky na zahrádkách, už nejsou IN ?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

14.2.2024 11:00 Reaguje na smějící se bestie
zámková dlažba a 3 auta jsou nyní IN
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

14.2.2024 19:30
Ovoce a zeleninu na zahradě nepěstuji kvůli ceně(naštěstí), ale kvůli chuti.Domácí mrkev,rajčata,cibule,česnek,broskve,merunky,jahody,vejce a další jsou chutí daleko výraznější než vodové rychlené plodiny z obchodu.Pokud bych práci spojenou s pěstováním převedl na peníze, tak by asi cena byla vyšší než v obchodě.
Odpovědět
JN

Jan Novák

15.2.2024 08:00 Reaguje na Jaroslav Bobr
Ono hlavně průmyslově se pěstuje jen pár vybraných odrůd a druhů. Když chce člověk nějaký zajímavý neoranžový mrkve, tak si je holt musí vypěstovat sám.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

15.2.2024 09:53 Reaguje na Jan Novák
Zelenina a ovoce v obchodech navíc musí být odolné proti nešetrnému zacházení a broskve, merunky,hrušky v konzumní zralosti rychle měknou.Není nad čerstvé konzumované hned po utržení, broskve, rajčata.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.2.2024 20:55
Měla by se na to zaměřit vláda a finanční uřad a ty vypěstky zdanit.Demokracie není anarchie,aby si kdekdo pěstoval nějaké nezdaněné česneky
Odpovědět
VM

Vaclav M.

16.2.2024 09:57 Reaguje na karel krasensky
Nenavadejte je!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist