https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-hebronu-nabidl-odmenu-za-zabijeni-potulnych-psu.vyzva-vyvolala-bourlivy-nesouhlas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starosta Hebronu nabídl odměnu za zabíjení potulných psů. Výzva vyvolala bouřlivý nesouhlas

13.11.2022 00:07 (ČTK)
Palestinští ochránci práv zvířat si myslí, že záležitost pomohla vyvolat soucit se zvířaty.
Palestinští ochránci práv zvířat si myslí, že záležitost pomohla vyvolat soucit se zvířaty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | thenews2.com / Depositphotos
Starosta palestinského města Hebronu Tajsír abú Snajna pobouřil ochránce zvířat vypsáním odměny za každého zabitého potulného psa. Likvidátoři mohli za každé zvíře zabité v Hebronu dostat 20 šekelů (138 Kč). Výzva ale vyvolala tak bouřlivý nesouhlas, že abú Snajna začal tvrdit, že jenom žertoval, uvedla stanice BBC.
 

Přesto se ale k iniciativě připojil starosta jiného palestinského města a i on nabádal k likvidaci potulných psů.

Na palestinském Západním břehu Jordánu, který je z velké části pod izraelskou okupací, není jednotná strategie, jak nakládat se zatoulanými zvířaty. V Bajt Sahúru nedaleko Betléma existuje jediný útulek na tomto území.

Podle odhadů místních ochránců zvířat je na Západním břehu několik tisíc toulavých psů. Často žijí ve smečkách, jídlo hledají v odpadcích a mohou být agresivní. Místní správy řeší stížnosti lidí trávením a střílením zvířat.

Abú Snajna v rozhlasovém rozhovoru na otázku, jaká je situace v Hebronu, minulý týden odpověděl, že to sice nekonzultoval s ostatními členy správy, ale nabízí za zabití psa odměnu. "Když někdo přinese pět mrtvých psů, dostane 100 šekelů," řekl.

Dijáná Bábíšová, která vede útulek v Bajt Sahúru, označila starostovu výzvu za "zelenou násilí a zabíjení zvířat".

Na sociálních sítích se pak začaly objevovat snímky mučených a bitých zvířat, ale některé materiály byly zřejmě fotomontáže, uvádí BBC. Mladí Hebroňané rozvěsili na objekty města protestní plakáty. "Chtěli jsme veřejnost a radnici upozornit, že zabíjení a špatné zacházení se zvířaty neodpovídá naší víře a tradici," řekl aktivista Fidá Džunajdí.

Po několikadenní bouřlivé debatě v palestinských a izraelských médiích abú Snajna řekl, že je to přehnaná reakce na něco, co měl být jenom vtip, kterým chtěl na problém upozornit.

V Tulkarmu, jehož starosta s původním nápadem souhlasil, teď radnice oznámila, že se pokusí s pomocí policie dostat populaci psů pod kontrolu.

Palestinští ochránci práv zvířat si myslí, že záležitost pomohla vyvolat soucit se zvířaty. "Přejeme si, aby byli ti psi pod kontrolou a méně nebezpeční lidem," řekla Lama Jahjáová z palestinské ligy ochránců zvířat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

13.11.2022 14:42
V civilizovaných krajinách se třeba toulavé kočky kastrují a pak se vypustí původní místo. Možná by stálo za to vykastrovat toho starostu, abychom se nedočkali podobných "vznosných" myšlenek u jeho potomků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist