https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-hrenska-chce-po-uhaseni-pozaru-co-nejdrive-otevrit-soutesky-turistum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starosta Hřenska chce po uhašení požáru co nejdříve otevřít soutěsky turistům

1.8.2022 01:24 | HŘENSKO (ČTK)
Starosta Hřenska Zdeněk Pánek (NEZ) chce po uhašení požáru v Národním parku České Švýcarsko co nejrychleji otevřít turistům soutěsky na řece Kamenici, které patří k nejnavštěvovanějším místům Ústeckého kraje a ročně jimi projde na 400 000 turistů. Tamní infrastruktura není ohněm příliš poškozená, už teď se hlásí dobrovolníci, kteří chtějí s obnovou pomoci. Vyčistit bude třeba hlavně přístupové cesty, až bude možné na ně vstoupit, zatím to bezpečné není, řekl ČTK starosta.
 

Kdy to bude možné, ale zatím není jasné. Podle mluvčí hasičů Martiny Götzové patří soutěsky k těžko přístupným lokalitám, kam se hasiči dostávají jen s velkými obtížemi. Jedná se o hluboké kaňony řeky Kamenice v pískovcových skalách, řeka tam protéká pod strmými, až 90 metrů vysokými skalami. Ve směru toku řeky je nejdříve Ferdinandova soutěska, část zvaná Ve Strži, Divoká soutěska a Edmundova soutěska. Pramice do zdejších soutěsek vyplouvají už přes 140 let - nejstarší Ferdinandova soutěska, byla otevřena roku 1881.

Přestože požár majetek obce zdaleka neponičil tak jako povodně, které Hřensko v minulých letech opakovaně zasáhly, podle starosty je mnohem víc devastující zejména pro cestovní ruch a také pro psychiku místních lidí. Sám bydlí v Mezné, kde oheň zničil tři domy. "Jeden z nich je jen 80 metrů od toho mého. Hasiči nám říkali, že Mezná mohla třikrát vyhořet, ale aktivními zásahy k tomu nedošlo. Ale ten vzduch je tam pořád špatný, je prosycený kouřem, je tam taková deka, a když tam člověk chvíli pobývá, tak cítí, že je mu i špatně a musí obdivovat hasiče, kteří tam v tom zasahují," řekl Pánek.

Les v národním parku hoří už osmý den, požár se postupně rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků oheň zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Už v pondělí museli hasiči kvůli požáru evakuovat 80 lidí z Pravčické brány a také účastníky tábora u Dolského mlýna. Postupně pak museli odejít také obyvatelé a turisté z obcí Vysoká Lípa, Mezná, Mezní Louka a také z části Hřenska. Své domovy muselo opustit na 200 obyvatel regionu a další desítky turistů a rekreantů. Kdy se budou lidé moci vrátit domů, zatím nedokáže nikdo odhadnout. Pánek věří, že se pak pak vrátí i turisté.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.8.2022 06:18
Tak snad nejdříve udělat pořádek a zajistit bezpečnost.
Odpovědět
va

vaber

1.8.2022 08:31
starosta může být klidný, turisti se pohrnou, budou čučet na spáleniště, na všem se chce vydělávat
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.8.2022 09:33 Reaguje na vaber
no, vydělávat...
v české republice je poměrně prasecká distribuce daní, a daně, které vzniknou z podnikání v konkrétní lokalitě (od fabrik po hospody) se rozpliznou a nevracejí. turisticky zatížené obce, kde je každý druhý barák hotel, pak buď turistický ruch dotují, nebo se do něj musí aktivně zapojit - a provozovat (třeba) parkoviště, lyžařské vleky a podobně, a tím vydělávají na chodníky, úklid odpadků, kanalizace, čistička a další služby převážně pro turisty. samozřejmě taková obec má rozpočet, a nějak plánuje, a občas si na něco bere úvěr, a ten musí splácet, a tedy výpadek příjmů pro ni může být velký problém.

čili já bych obci Hřensko psí hlavu moc nenasazoval.

jak obecně pomoci turisticky zatíženým obcím? změnit zákony tak, aby z daní vybraných v obci měla obec jasný pevný podíl.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.8.2022 10:54 Reaguje na Lukas B.
Ono i zpětné přerozdělování daní - Praha/města/ venkov !
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.8.2022 11:12 Reaguje na smějící se bestie
tam je to složitější a diskuse by byly asi ohnivější.

pro začátek by stačilo, kdyby Blbákov A s 212 stálými obyvateli dostával něco z daní placených 142 hotely, restauracemi a obchody fyzicky existujícími v obci, a ne úplně stejně jako Blbákov B s 212 obyvateli kde chcípl pes a pro rohlíky a na pivo se chodí přes les do Blbákova C.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.8.2022 09:35
Taky si myslim, ze to bude turisticka a fotograficka atrakce. Sam se tam taky nekdy chystam. Tuhle krajinu zatim "znam" hlavne jen z cetnych cest vlakem dole kolem Labe v prubehu let a samozrejme taky z nescetnych fotografii v mediich (mam takovy pocit ze na nekterych "provarenych" lokalitach tam sedi kazde rano ci vecer desitky fotografu :) nebylo by spatne to uvidet zblizka na vlastni oci
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.8.2022 12:32 Reaguje na Miloš Zahradník
Stačí jeden fotograf, který napráská hromadu fotek a prodá je do více médií.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist