https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-bojuji-se-suchem-obnovenim-historickych-polnich-cest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové bojují se suchem obnovením historických polních cest

12.7.2019 00:09 | PRAHA (ČTK)
Obnovením historických polních cest chce hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zefektivnit boj se suchem na obecní úrovni. Cesty rozdělují široké polní lány a zmírňují půdní erozi. / Ilustrační foto
Obnovením historických polních cest chce hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zefektivnit boj se suchem na obecní úrovni. Cesty rozdělují široké polní lány a zmírňují půdní erozi. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Multimediální knihovna Evropské komise / Multimediální knihovna Evropské komise
Obnovením historických polních cest chce hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zefektivnit boj se suchem na obecní úrovni. Cesty rozdělují široké polní lány a zmírňují půdní erozi. Na včerejší tiskové konferenci ve Sněmovně to řekli první místopředseda STAN Jan Farský a místostarosta Spáleného Poříčí na Plzeňsku Pavel Čížek. Do projektu s názvem 1000 a jedna cesta pro naši krajinu se dosud zapojilo více než 100 českých obcí a měst.
 

"Mnohé velké lány jsou přetnuty obecními cestami. Stačí se buďto dohodnout se zemědělcem, nebo v krajním případě vypovědět smlouvu na parcelu, a obrovské lány přetnout cestami, které tam historicky byly, plnily svoji roli dopravní a dnes budou plnit roli zmenšení lánů," uvedl Farský. Podle něj vláda řeší pouze následky, nikoli příčiny sucha.

"Každá obec má svůj katastr, který se historicky vytvářel a někdy v 19. století se to zapsalo do map. Součástí byly mimo jiné obecní půda a cesty, které byly převedeny do vlastnictví obcí začátkem 90. let. V každém katastru každá vesnice má určitou síť cest, které tam historicky zůstaly a v současné chvíli jsou rozorány nebo z nich zbývají jenom kousky a ve velkých polích cesty zmizely," doplnil Čížek.

Řešením je podle něj cestu zatravnit a tím pole rozdělit. "Prostě to jen oznámíte na katastr, že jste udělali trvalý travní porost," řekl. Nejdražší položkou je, že musí cestu vytyčit geodet, podle Čížka jsou náklady v tisících až desítkách tisíc. "Vlastní realizace zasetí 20 až 30 kilogramů trávy na celý hektar je zanedbatelná položka," dodal.

Podle Čížka mají starostové další nápady na trvalá opatření proti suchu. Zmínil se například o podpoře meziplodin, aby nebylo pole po sklizni až do zimy holé. "Je to v gesci ministerstva zemědělství, které když zemědělcům připlatí, aby všude po sklizni zaseli meziplodiny, tak bude úplně jinak vypadat vodní režim a vypařování," konstatoval.

Hnutí STAN v červnu představilo také legislativní balíček proti suchu, jehož součástí je například ústavní ochrana vody, změny v systému daní z nemovitostí, v zákonech o odpadech, ve vodním zákoně či stavebním zákoně. Ministerstvo zemědělství chce STAN začlenit pod ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Důvodem je podle Farského to, že roční více než třicetimiliardové dotace do zemědělství jsou nasměrovány způsobem, který vyvolává nutnost dalších dotací z MŽP. Těmito penězi jsou pak potlačena negativa, která vytvářejí část zemědělských dotací. "Je to takové vytloukání klínu klínem," poznamenal.

Podle Farského se hovoří o tom, že MŽP dá na boj se suchem v příštích deseti letech 50 miliard korun. "Za deset let, kdyby platba zůstala stejná, to do zemědělství bude 320 miliard," řekl Farský. Část těchto peněz je podle něj důležité přesměrovat tak, aby jimi nebyla jen podporována produkce, ale také zkvalitnění půdy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Škrdla

12.7.2019 14:57
Škoda, že většina polních jest je dost úzká na to, aby se kolem nich dalo vysadit i stromořadí. Pokud mají 5 m, tak to komplikuje nový občanský zákoník (když vysazujete stromy 3 m od hranice pozemku, potřebuje souhlas sousedního vlastníka). Spousta cest má ještě méně, např. pokud mají jen 3 m, tak je výsadba nereálná už z technického hlediska.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist