https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-parize-a-bruselu-chteji-evropsky-den-bez-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové Paříže a Bruselu chtějí evropský den bez aut

18.9.2018 00:15 (ČTK)
Na ilustračním snímku kolona aut v Paříži.
Na ilustračním snímku kolona aut v Paříži.
Starostové Paříže a Bruselu by chtěli zavést celoevropský den bez aut. Šéfka francouzské metropole Anne Hidalgová a její belgický kolega Philippe Close by si přáli, aby Evropané nechali auto doma jednou do roka, stejně jako se například jednou ročně otevírají během Dnů evropského dědictví lidem jindy nepřístupné památky. Paříž a Brusel svůj den bez aut slavili v neděli.
 

"Navrhujeme evropský den bez auta," napsali ve společném blogu hlavy pařížské a bruselské radnice. "Každý ví o katastrofálních účincích znečišťujících emisí ze silniční dopravy na zdraví a klima," zdůvodnili svou snahu politici.

V Bruselu je den bez auta již tradicí. Hidalgové se nápad zalíbil a rozhodla se vyzvat Pařížany, aby dnes do města vyrazili také na kole či pěšky. Francouzská metropole se dlouhodobě potýká se špatným ovzduším a socialistka Hidalgová z boje proti jeho znečišťování udělala jednu ze svých priorit. Lepšího ovzduší chce docílit mimo jiné různými omezeními pro osobní automobilovou dopravu.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

18.9.2018 15:32
Zde si dovoluji upozornit, že už dávno běží podobný ambiciózní projekt "Paříž bez aut", viz https://g.cz/sites/default/files/styles/image_crop_horizontal/public/field/image/2018/httpbarenakedislam.com_.jpg?itok=ze0_OT0a
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist