https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-zadaji-v-dopise-premiera-fialu-o-zastaveni-pripravy-np-krivoklatsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové žádají v dopise premiéra Fialu o zastavení přípravy NP Křivoklátsko Aktualizováno

2.6.2022 15:45 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Starostové žádají v otevřeném dopise premiéra Petra Fialu (ODS) o zastavení procesu vyhlašování NP Křivoklátsko. Podle nich chybí relevantní podklady, je tlak na rychlost. Míní, že dosavadní ochrana je funkční a vede k trvale udržitelnému vývoji. Proces vyhlášení národního parku má podle plánů ministerstva životního prostředí začít 9. června. K zastavení procesu či úpravě harmonogramu, dokud nebude kvalifikovaný a podrobný materiál, vyzvalo premiéra přes 30 starostů a zástupců obcí. Před zahájením vyhlašování chtějí třeba znát, kudy přesně povedou zóny a jak to bude s pohybem lidí v lesích. Starostové to řekli na tiskové konferenci v Praze.
 

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) požadavky obcí vnímá. Po návratu ze zahraniční pracovní cesty se v pátek rozhodne, jak bude ministerstvo postupovat dál, sdělila dnes ČTK Dominika Pospíšilová za tiskové oddělení ministerstva životního prostředí MŽP.

Starostové dnes upozornili na to, že do oficiálního procesu vyhlášení se nemohou zapojit obce, které nebudou mít v parku katastr, avšak zřízení parku na ně může mít dopad. Může na ně dolehnout dopravní zátěž, problémy s parkováním či zvýšeným počtem turistů, což bude mít dopad na dosavadní život ve vesnicích v parku i jeho okolí. Kromě toho se také obce obávají dalšího vývoje režimu i po vyhlášení parku. "My se ptáme, co se bude dít za 15 let, za 30 let," řekl starosta Bělče Lukáš Kocman.

Podle náměstka MŽP pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny Vladimíra Dolejského není důvod k obavám, vyhlášením národního parku obce naopak získávají roli v jeho dalším směřování. "Každá obec, na jejíž katastr národní park zasahuje, má svého zástupce v radě národního parku. S radou parku jsou projednávány zásadní záležitosti, jako je návrh zonace, vyhlašování klidového území nebo zásady péče o území. Na těchto dokumentech musí dojít v radě ke shodě, musí se na nich dohodnout," uvedl Dolejský. Další členy rady podle zákona jmenuje orgán ochrany přírody národního parku, není tedy předem jasné, kolik bude mít celkem členů a kdo další ji bude tvořit.

Podle MŽP není pravdou, že se obce, které nejsou přímo dotčeny záměrem, nemohou vyjádřit, a do připomínkování záměru se může kdokoli zapojit. Podle starostky Karlovy Vsi Ivety Kohoutové může sice každý dát připomínku, avšak tu je třeba jen zaznamenat. Druhým způsobem zapojení jsou takzvané námitky, které musí ministerstvo oficiálně vypořádat. A právě ty mohou dávat jen přímo dotčené osoby či instituce, tedy třeba obce či majitelé pozemků na území plánovaného národního parku.

Podle obcí chybí vysvětlení, proč nestačí úprava režimu v chráněné krajinné oblasti. Ministerstvo například argumentuje tím, že v CHKO lesy plní hospodářskou funkci, ale pro ochranu přírody je třeba, aby cílem nebyl zisk, proto je třeba park vyhlásit. Podle starostů by se z hospodářských lesů mohly stát lesy takzvaného zvláštního určení i v současné CHKO, což umožňuje zákon o lesích. Podle Dolejského jsou lesy zvláštního určení pouze produkční. "Můžete v nich dosáhnout určitého zlepšení stavu ponecháním části dřeva k zetlení ad., ale skutečné proměny kvality docílíte pouze ponecháním lesa samovolnému vývoji. Proto ministerstvo životního prostředí trvá na statutu národního parku pro nejcennější území Křivoklátska," doplnil náměstek.

Vyhlášení národního parku Křivoklátsko je součástí programového prohlášení vládní koalice. Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby se národním parkem stalo nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, což představuje 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Hranice by se měla co nejvíc vyhýbat zastavěnému území sídel nebo větším zemědělským plochám. Záměr MŽP odmítají například Lesnicko-dřevařská komora ČR a Agrární komora ČR. Podle nich nedává vznik nového národního parku smysl z lesnického, ekonomického i ochranářského hlediska.

V Česku jsou nyní čtyři národní parky, a to Krkonošský národní park, Národní park Šumava, Národní park České Švýcarsko a Národní park Podyjí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.6.2022 17:36
Tam jde par zájmových skupin proti sobě a zároveň spolu. To, že se to nelíbí dřevařům není nový. Terén je tak členitý, že nechat to svému osudu není od věci a turismus si obce určují sami. Při vyhlášení parku UNESCO v J.h se taky s návštěvností nic nestalo.. jen se hledají zástupné problémy
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.6.2022 18:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Obojí je špatně. Křivoklátsko vzniklo a je to zbytek Královské lovecké obory, parku. To jet už asi 1000 let je to obhospodařovaný (královský) revír (anglický park).
Hospodářská těžba je devastace, ale i ponechání osudu bez údržby (tj. dnešní chybný status NP = 50 % bez zásahů)je devastace. Stejně jako je na Moravě lovecká obora Liechtensteinů Soutok. Nejprve se neudržovala jako hraniční pásmo (zarostla a solitérní duby odumřely) a v posledních letech ji Lesy ČR vytěžily metodou holoseč, frézování a chemická ošetření buřeně. To chce jiný status- Národní Park jako údržba anglického parku. Na Křivoklátě i na Soutoku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.6.2022 20:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je docela zajímavé, tedy je to o nějakém konceptu údržby? Ono vidět jak se przní okolí Lipna pro byznys blahobyt velkokapacitními “ ubytovnami” a tím se znehodnocuje krajina pro všechny je až obludný. Ta uvažovaná lokalita Křivoklátska není žádný Špindl v Krkonoších a nikdy nebude, proto to vypadá, že to jen podřadným způsobem přifukují.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.6.2022 21:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.6.2022 07:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Samozřejmě, že údržba krajiny, ta je nutná všude, tedy formou šetrného obhospodařování. I udržení stávající rezervace (mimo snad pralesních) se bez ní neobejde, neboť ať chceme, nebo ne, neboť je dílem hospodaření už asi 10 tisíc let. Viz například stepi po 50 letech nízké údržby jsou zarostlé křovím a bez biodiverzity. Jak obhospodařovat přesně bych nechal na někom jiném a nejspíš každou jinak. Postupy jsou známě již stovky let a lesníci je dodržovali, pokud měli zadání údržba, nikoli zisk. Dodržování nebo ne je dnes vidět na výsledku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.6.2022 11:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já tam vidím proti sobě hlavně MZe/LČR a MŽP, bo prakticky veškeré ty pozemky jsou v majetku státu, tedy LČR, a stát má tedy i bez vyhlášení NP více než dost nástrojů na to, aby způsob hospodaření měl požadovanou formu.

Vyhlášení NP chtějí primárně Vršovice, protože díky tomu se nemusí s Těšnovem hádat. Tomu sice mohu rozumět, ale jako důvod pokoušet se ten NP prosadit hlava nehlava za situace, kdy prakticky veškeré okolní obce jsou proti, mi to přijde fakt hooodně slabý.

V každém případě bych jako absolutní minimum považoval s tím počkat do voleb, ať se k tomu vyjadřují již nove zvolení zástupci obcí. Určo to tam bude téma a je prakticky jisté, že jejich názor bude vyjadřovat názor většiny tamních obyvatel.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2022 14:58 Reaguje na Svatá Prostoto
ono ty argumenty obcí nejsou žádná " síla"
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.6.2022 15:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ty argumenty MŽP taky ne. A na rozdíl od těch obcí to nemají za humny.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.6.2022 09:41
Starostové kandidující za některou ze stran pětikolky se obávají hlavně
o své voliče nesouhlasící s vyhlášením NP a tím i o své zvolení. Může se
tak stát, že se k moci dostanou totální odpůrci a vláda to vyhlásí i přes
jejich odpor na truc. Ona ta síla bezmezné moci je opojná a zavání trochu diktátem. My se vás na nic nebudeme ptát, vyhlásíme NP a bastafidli.
Nechtěné dítě nebude místními milováno a mají i jiné nástroje, jak mu
komplikovat život. On se ten názor může změnit po krizi i ve státě celém
a co potom z nechtěným NP? Programem příští vlády tak může být jeho
zrušení, jak nyní předvádí zásadově pětikolka s EET. Na truc se ruší
něco, co srovnalo podmínky mezi poctivci a podvodníky nepřiznávajícími
příjmy a legalizujícími i zboží pochybného původu. Je to návrat do
starých dobrých devadesátek s prací na černo, legalizací pančovaného
chlastu a dvojím účetnictvím. Poctivci kroutí hlavou a podvodníci se
těší, jak budou zase rýžovat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.6.2022 12:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak snad voliči komoušů, japončíků, STBáků a další verbeže, řvali stejně během posledních dvou let, kdy EET nefungovala - no, přeci podmínky musí být srovnané, ne? :) Ale jinak zrušení EET je super. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.6.2022 10:25 Reaguje na Petr Eliáš
Je vidět, že vám nejsou cizí daňové úniky, špinavé peníze,
jejich propíraní přes hospody a asi ani rozlévání kořaly
z kanystrů, jak bylo běžnou praxí za vlád s účastí stran
pětikolky. Ono to nastavení pravidel je trnem v oku právě
těm stranám, které tito podvodníci sponzorovali a tak plní slib, že to zruší. Ano trh je správná volba, ale pouze trh
poctivý a podvodníky už ve středověku máčeli v koši ve
Vltavě. Poctivost je třeba bohužel vymáhat, pokud se s ní
člověk nenarodí. U nás máme hospodského, který EET plní
stále a říká jedno: Sám mám přehled o zboží a o tom, zda
mne personál nešidí. Je poctivec a odvod dat mu nevadí
jako těm, co neodvádějí na daních to, co mají a personál
vyplácejí bokem. Pro poctivé účetnictví je EET přínosem,
neboť ho zpracujete za pár minut několika kliky myši.
Pro nepoctivé ale problém, protože co není do EET vloženo,
tak nelze ani vykázat. Ale to vám zřejmě nevadí, protože
asi nemáte ponětí o poctivém podnikání.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.6.2022 10:57 Reaguje na Břetislav Machaček
No jo no. Tady někdo zase slyšel povídání STBáčka o tom, jak podnikatelé jsou jen zloději a okrádají koho mohou. A nebo je to zase relikt socíku, co? Zvláštní že si zrovna tihle ,,podnikatelobijci,, volí velkopodnikatele, který je od převratu zavlečený do všemožných prasáren a který jen na nezdaněných korunových dluhopisech vydělal stamiliony. :D

Prosil bych nějaký důkaz o tom, jak EET narovnala podnikatelské prostředí. Asi nic takového není, co? Kolik % tvoří hotovostní platby? 5-8%? Kolik peněz EET přinesla? To přesně netuší STBák ani vyžraná Šilerová. Kolik nových úředníků se muselo najmout? Na kolika bezvýběrových zakázkách na EET se napakovali různí šíbři? ...

Účetnictví zpracujete za pár minut několika kliky myši????? :D :D Tvl, to je ale debilita, to se nedá jinak napsat. :D :D :D

Opět jen stupidní kecy člověka, který ví prd, ale má velkou hubu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.6.2022 20:25 Reaguje na Petr Eliáš
Vy nejste diskutér, ale pouze provokatér, který
mi podsouvá nenávist k podnikatelům, což ale není
pravda. Velice si vážím těch poctivých a slušných,
ale na ty ostatní musí existovat kontrola a to
i ta průběžná, jakou je EET. Většina to nyní po zkušenostech bez problémů používá a pokud jejich
data už stát nebude schraňovat, tak si je budou
dál ukládat sami. Mají z nich přehled o zboží,
cenách, zdanění a průběžně každý den vědí, jak
na tom jsou ekonomicky. Nepotřebují nahlížet
fyzicky do skladu, vědí co v něm mají a co musí nakoupit. EET byl jen odvod dat z registračních pokladen, které má dnes každý větší prodejce a
dobře ví proč. Registračním pokladnám a tudíž
i EET se brání pouze ti, kteří to buď neumí
obsluhovat a nebo se registraci příjmů brání.
Proč, to si zodpovězte sám, ale poctivec se
tomu nebránil a nebude bránit ani v budoucnu.
A státní kontrola? Ta se vrátí na dobu před
EET, kdy byla bezzubá, což se lumpům náramně
hodilo a ty slušné štvalo, že ti lumpi jsou nepostižitelní a válcují je svými lumpárnami.
Z praxe mohu uvést plno příkladů dvojího danění, nelegálního alkoholu rozlévaného z kanystrů,
masa z upytlačené zvěře a kradeného z pastvin.
No a taky minimální mzdy personálu placených
bokem z nepřiznaných příjmů.
Pokud je toto program této vlády, tak je mi
jasné za koho kope. Argumentace objemu plateb
ve výši 5-8 % v hotovosti neobstojí hlavně na
tam, kde je platební terminál větší problémem,
než EET, do které lze data vkládat při výpadku později. Jakpak jste bezhotovostně platil v Praze předevčírem tu hodinu hodinu výpadku proudu? Na venkově ten proud nejde často celý den a kdo má hotovost, tak problém s placením nemá, ale pouze
s kartou se z toho potentujete ! Argumenty jako
trhovec s EET byla hloupost stejná, jako u něho platit kartou a odpůrci EET se tím neustále
oháněli. Šlo jim o docela jiné "podnikavce",
kterým jakákoliv kontrola vadila a vadit vždy
bude. EET přinesla hlavně to, že ty lumpárny
už nebylo možné jen tak krýt a tudíž narostl
výběr daní a odvodů z vyšších mezd personálu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.6.2022 09:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Jojo, na tyhle kecy vyžrané Šilerové slyší hodně nedouků. EET zatočí s pančováním, pytlačením a zvýší mzdy. Navíc ještě lečí bradavice, kuří oka a pomáhá proti zácpě. Nejvyšší koblihář ještě tvrdil, jak z peněz z EET postaví spousty školek, škol a nemocnic. :D Slyšel jsem že prý Burešův Mára hledá nového náměstka pro propagandu ... :D

Hele a ta EET poběží na venkově i když nepůjde proud, že? Tak jistě, jako správný bojovník za EET, budete čekat u kasy celý den - aby ta hotovost byla řádně zaevidovaná, že?

Navíc lidé vašeho typu byli jistě rádi, když měla EET výpadky a nedalo se nic koupit i když šel proud, že? Nebo jste jistě hýkal blahem, když se za peníze ,,prý,, vybrané díky EET kupovala auta a milionové výhry do stupidity s názvem Účtenkovka, že? A nebo když babka dostala pokutu 13 t. za nevystavení účtenky na koláč za 10 Kč - to také musela nastat mírná erekce, že?

Blábolení o výpadku proudu v nějaké pr.eli nezmění nic na tom, že většina plateb probíhá bezhotovostně a největší daňové úniky jsou absolutně mimo dosah EET. Myšlenka, že státní kontrola bude bez EET bezzubá je opravdu absurdita a hloupost, nic víc. Protože existuje celá řada nástrojů, které má finančák k dispozici.

Tak už je asi jasné, odkud si vyžraná Šilerová s STBákem vycucali přínosy EET. On tam seděl taky odborník jako vy a vypočetl jim to. :D
Odpovědět

Jirka Černý

3.6.2022 16:14
Co se bude dít za 15-30 let? No to je přece jasné, vše půjde "salámovou metodou", tu a tam se přidá kousek, jen maličký a pak se to tady a támhle spojí. Ekologům není dobré podávat prst protože jim bude i ta celá ruka málo.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.6.2022 16:27
Už aby byl NP vyhlášený. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.6.2022 20:36 Reaguje na Petr Eliáš
Dnes odložila zahájení řízení o vyhlášení i vláda, aby nepřišla
o voliče. Do září mají čas to důkladně promyslet a dohodnout se
s občany. Diktát není pane demokracie, ani ta s dočasnou vládní
převahou. Však to známe ze zrušení jednoho z pilířů důchodového
spoření a nebo nyní ze zrušení EET. On i ten status NP lze zase
zrušit, pokud to bude v programu opozice. Takže už, už , už ,se
nekoná!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist