https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stary-duty-dub-ve-stromovce-padl.ugrilovali-ho-nezodpovedni-navstevnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starý dutý dub ve Stromovce padl. "Ugrilovali" ho nezodpovědní návštěvníci

25.4.2019 11:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
S jedním ze svých nejstarších obyvatel se musela v březnu rozloučit pražská Stromovka.
S jedním ze svých nejstarších obyvatel se musela v březnu rozloučit pražská Stromovka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy hl. m. Prahy
S jedním ze svých nejstarších obyvatel se musela v březnu rozloučit pražská Stromovka. Dub velkoplodý, jemuž podle odhadu bylo mezi 200 a 300 lety, se nevypořádal s následky požáru, jehož plameny jej zachvátily před třemi lety. Informují o tom Lesy hl. m. Prahy.
 

V srpnu 2016 se strom vzňal od neuhašeného grilu ponechaného nezodpovědnými návštěvníky v dutině kmene. Strom požárem utrpěl velký šok, ze kterého se už nedokázal vzpamatovat a definitivně odumřel. "Proto jsme jej museli odstranit. Velikán rostl v místě označovaném jako Starý park a byl již z dálky nápadný svou rozsáhlou dutinou ve kmeni," říká Petra Fišerová, tisková mluvčí Lesů hl. m. Prahy.

Dub byl jedním z posledních velmi starých stromů rostoucích v Královské oboře. Na svém místě stál v době, když se z Československa zrodila Česká republika (1993), když ve světě zuřila první i druhá světová válka (1914-1918, 1939-1945), když Titanic začal klesat ke dnu (1912), když v Aténách uspořádali první novodobé olympijské hry (1896) nebo když císař Ferdinand I. v Rakouském císařství zrušil poddanství (1848). Dub byl starší než skladatel Bedřich Smetana (*1824) nebo spisovatel Jules Verne (*1828) a rostl v parku dříve, než Charles Darwin (*1809) vůbec pomyslel na svoji evoluční teorii.

"Strom v minulosti přežil úder blesku i ničivé povodně, které park zasáhly v letech 2002 a 2013. Udolali ho a doslova ugrilovali až nezodpovědní návštěvníci," říká Fišerová.

Jeho místo ale nezůstane prázdné. Ještě letos Lesy hl. m. Prahy vysadí nový dub velkoplodý.

"Prosíme všechny návštěvníky pražských parků a lesů, aby svým zodpovědným chováním předcházeli podobným katastrofám. Ohně lze rozdělávat vždy jen na piknikových místech, která jsou k tomu uzpůsobena," prosí Petra Fišerová.

 

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

25.4.2019 21:13
Nebylo by vhodnější vysadit místo nepůvodního (amerického) dubu velkoplodého druh
u nás původní, např. dub letní?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist