https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-dotacemi-za-50-milionu-kc-podpori-nakup-elektromobilu-firmami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát dotacemi za 50 milionů Kč podpoří nákup elektromobilů firmami

19.11.2019 00:06 (ČTK)
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí na začátku prosince dotační výzvu na podporu elektromobilů. / Ilustrační foto
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí na začátku prosince dotační výzvu na podporu elektromobilů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí na začátku prosince dotační výzvu na podporu elektromobilů. Podnikům chce rozdělit 50 milionů korun. Včera to řekla mluvčí Štěpánka Filipová. Žádosti o dotace bude MPO přijímat do 6. ledna. Podnikatelé a firmy budou moci žádat o podporu na pořízení elektrických osobních aut, motocyklů, mikrobusů a nákladních vozů do 12 tun.
 

Na pořízení osobních elektromobilů bude příspěvek 30 procent pro malé firmy, 25 procent pro střední a 20 procent pro velké firmy. Při nákupu vozidel ostatních kategorií bude podpora 40 procent pro malé, 35 pro střední a 30 procent pro velké podniky.

Prodej nových elektromobilů letos do října stoupl o 22 procent na rekordních 649 aut. Nejvíce elektromobilů prodává Nissan, Hyundai, Tesla a Volkswagen. Příští rok do statistik výrazně promluví Škoda, která plánuje prodat v Česku nejméně 3200 aut na elektrický pohon, z toho 2500 vozů bude elektrické Citigo iV a zhruba 700 aut bude Superb iV.

Premiér Andrej Babiš (ANO) letos v březnu řekl, že stát neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady, uvedl premiér. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v říjnu řekl, že se očekává, že v roce 2030 bude jezdit v Česku 250.000 elektromobilů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

19.11.2019 09:55
Proč to nedělat jednoduše, jako třeba na Slovensku, když to jde složitě, jako u nás.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.11.2019 08:26 Reaguje na Václav Hellebrand
Nevím co je jednoduše, ale zcela jistě vím, že je to zhůvěřilost.
Odpovědět
ni

23.1.2020 09:51
Dobrý den. Mně přijde super tento článek https://www.dopravniznaceni.com/Elektromobilita-za-rok-2019-b5189.htm
Kde se můžeme podívat na ten posun za minulý rok)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist