https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-podpori-nejmensi-zelene-elektrarny-nebude-pro-ne-treba-licence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát podpoří nejmenší zelené elektrárny. Nebude pro ně třeba licence

12.2.2015 11:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle odhadů může odstranění jedné z administrativních překážek znamenat zhruba tisíc nových malých elektráren ročně
Podle odhadů může odstranění jedné z administrativních překážek znamenat zhruba tisíc nových malých elektráren ročně
Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje v rámci novely energetického zákona nový způsob, jak podpořit malé zdroje obnovitelné energie. Pro všechny elektrárny do 10 kilowatt doporučuje zrušit povinnost mít licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ), informuje iDnes.
 

Ministerstvo si od snížení administrativních nároků na připojení a provoz nejmenších elektráren, které slouží především k vlastní spotřebě, slibuje větší rozvoj těchto zdrojů energie. Mezi nimi jsou nejčastěji střešní fotovoltaické panely na rodinných domech. Pro ně sice nebyla licence potřebná ani nyní, ovšem pouze v případě, že se jednalo o ostrovní systémy, které spotřebovaly veškerou vyrobenou elektřinu samy a nedodávaly nic do sítě, popisuje iDnes. Nově ale budou moci jejich provozovatelé prodávat přebytečný proud se souhlasem distribučních společností za tržní cenu do sítě.

„Obecně budou muset mít platnou revizi, dohodu o připojení do sítě s distribuční společností a pak budou prodávat za tržní ceny. Měli by platit podle požadované kapacity nějakou stálou měsíční platbu a proti tomu dostávat peníze za dodanou energii,“ vypočetl podmínky mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Detaily by se podle něj měly začít dolaďovat koncem března. Změna by pak mohla podle informací iDnes platit od příštího roku.

Podle odhadů Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost může odstranění jedné z administrativních překážek znamenat zhruba tisíc nových malých elektráren ročně. Se stejnými čísly pracuje podle iDnes i ministerstvo.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Za

Zavináč

13.2.2015 10:52
Konečně to taky někoho napadlo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist