https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-resi-zda-doly-na-severu-cech-jen-zatopi-nebo-je-i-propoji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát řeší, zda doly na severu Čech jen zatopí, nebo je i propojí

19.9.2019 00:15 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Vláda už rozhodla o vzniku jezer z původních lomů. V Ústeckém kraji jsou napuštěna jezera Most a Milada, které doplní vodní plocha na místě dolu ČSA, kde těžba skončí v roce 2024. Následně se zatopí důl Bílina (na snímku), Tušimice a Vršany.
Vláda už rozhodla o vzniku jezer z původních lomů. V Ústeckém kraji jsou napuštěna jezera Most a Milada, které doplní vodní plocha na místě dolu ČSA, kde těžba skončí v roce 2024. Následně se zatopí důl Bílina (na snímku), Tušimice a Vršany.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Na místě hnědouhelných dolů na severu Čech vzniknou jezera. Stát nyní řeší, zda je propojí v ucelené vodní dílo, které bude moci energeticky využít. Palivový kombinát Ústí, jenž území zasažená těžbou spravuje, do 30. června 2020 předloží vládě studii proveditelnosti, z níž vyplynou náklady na obě varianty. Novinářům to při včerejší návštěvě Ústeckého kraje řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
 

Vláda už rozhodla o vzniku jezer z původních lomů. V Ústeckém kraji jsou napuštěna jezera Most a Milada, které doplní vodní plocha na místě dolu ČSA, kde těžba skončí v roce 2024. Následně se zatopí důl Bílina, Tušimice a Vršany. Lom Bílina má zatím platné limity těžby uhlí do roku 2050. "Diskuse je o tom, zda budou zaplaveny pouze tak, že vznikne sestava několika jezer, nebo vznikne ucelené vodní dílo, to znamená, že budou propojeny prostřednictvím řeky Bílina, a tím pádem se vytvoří příležitost pro další energetickou výstavbu, ať už přečerpávajících vodních elektráren nebo jiných vodních děl," uvedl Havlíček.

Propojením jezer by bylo možné podle Havlíčka efektivněji bojovat se suchem. Rozhodnout se musí v příštím roce, protože va dole ČSA už se dělají sanace. "Dnes jasně vidíme na případě Milady, že ve chvíli, kdy by to byla neprůtočná, bezodtoková, bezpřítoková jezera, museli bychom jako stát investovat na doplnění výparu, nabízí se tedy průtočnost, což ale bude finančně náročné," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt ocenil. "Projekt je velice pěkný, určitě by si to obyvatelé Ústeckého kraje zasloužili, protože dopad těžby na jejich život a životní prostředí byl velice negativní. Na druhé straně jsme v situaci, kdy platíme solární tunel, máme zpoždění ve výstavbě jaderných bloků," řekl. Podle něj jsou vize dobré, ale je potřeba vše spočítat a vyřešit, kdo to zaplatí. Konkrétní možnosti a také náklady na rekultivaci by měla ukázat právě studie proveditelnosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

20.9.2019 12:02
No, malý ten, kdo má jen malý cíl...
Bílina je pořád pěkně špinavá stoka...
Ta jezera jsou teď enklávou velmi dobré vody s rekreačním potenciálem i s potenciálem nouzového vodárenského využití. Nouzového proto, že jezera nemají žádný přítok a voda se sem musí čerpat, což je jednak nákladné a jednak to s sebou nese riziko kontaminace.
Tak to chce dát pozor, co s tím. Zkušenost učí, že na co u nás sáhnou průmyslníci, to nedopadne dobře. Nejspíš aktuálně hledají náhražku za kanál Dunaj - Odra - Labe...
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.9.2019 20:31 Reaguje na Jindřich Duras
Jsem toho názoru, že část DOL by mohl sloužit i jako systém přečerpávacích elektráren, které potřebujeme jako prase drbání.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist