https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-v-lokalite-soutok-na-breclavsku-vyjasni-vlastnicke-vztahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát v lokalitě Soutok na Břeclavsku vyjasní vlastnické vztahy

29.10.2020 15:25 | BŘECLAV (ČTK)
Lužní les, který se rozkládá v trojúhelníku mezi řekami Dyjí a Moravou spolu s hustou sítí vodních kanálů a stavidel, významně zadržuje vodu v krajině. Při povodních dokáže před silnějšími záplavami ochránit nejen nejbližší obec Lanžhot, ale i další obce.
Lužní les, který se rozkládá v trojúhelníku mezi řekami Dyjí a Moravou spolu s hustou sítí vodních kanálů a stavidel, významně zadržuje vodu v krajině. Při povodních dokáže před silnějšími záplavami ochránit nejen nejbližší obec Lanžhot, ale i další obce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Stát během několika příštích let nově vyznačí hranice pozemků na 3000 hektarech v katastrálním území Lanžhot na Břeclavsku, jde o oblast zvanou Soutok. Vyřeší se tak v současné době často nejasné majetkové vztahy, uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lokalitě nad soutokem Moravy a Dyje se přezdívá Moravská Amazonie, podle některých odborných společností ji stát spravuje především jako zdroj dřeva. Podnik Lesy ČR v lužních lesích u Dyje hospodaří.
 

"Velice si cením přístupu Státního pozemkového úřadu. Bude tak možné v nivě řek Dyje a Moravy a jejich soutoku připravit vodohospodářské projekty a zajistit ekologickou stabilitu celého mimořádného území," uvedl generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček.

Takzvaná Moravská Amazonie je největším zachovalým lužním komplexem v České republice. Mimo jiné se vyznačuje i mohutnými starými duby, kterých ale podle vědců rychle ubývá. Podle vědců mezi lety 1990 až 2009 ubyla v této oblasti více než polovina starých porostů.

Některé odborné společnosti chtějí lužní lesy podél dolních toků řek Moravy a Dyje důsledněji chránit, osm jich už dříve ohledně toho podepsalo společné prohlášení. "Situace v Moravské Amazonii je skutečně tristní. Státní podnik Lesy ČR tu na státní půdě dlouhodobě a systematicky likviduje přírodní hodnoty, které zákony stejného státu výslovně chrání," uvedl tehdy předseda České společnosti entomologické David Král.

Lesy ČR kritiku odmítají. Dnešní lužní lesy na soutoku jsou podle nich výsledkem více než třísetletého lesnického hospodaření. Nedávno k tématu otevřeli program Soutok všem, v něm chtějí s odborníky i laiky debatovat o budoucnosti lužních lesů. Podle státního podniku je třeba si vyjasnit, co je nutné a možné.

"Lužní les, který se rozkládá v trojúhelníku mezi řekami Dyjí a Moravou spolu s hustou sítí vodních kanálů a stavidel, významně zadržuje vodu v krajině. Při povodních dokáže před silnějšími záplavami ochránit nejen nejbližší obec Lanžhot, ale i další obce. Dlouhodobě proto vnímám nutnost zachování této schopnosti území včetně zajištění ochrany živočichů a rostlin. K tomu může Státní pozemkový úřad přispět vyřešením vlastnických poměrů v dotčené oblasti prostřednictvím komplexních pozemkových úprav. Vynaložené prostředky tak budou v budoucnu mnohonásobně zúročeny," uvedl ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Martin Vrba.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

30.10.2020 06:41
Z přístupu LČR se člověku otevírá nůž v kapse.... já ale věřím, že jednou přijde politická vůle LČR kompletně reformovat, protože jejich přístup je nejen trestuhodný, ale navíc neudržitelný....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2020 07:32 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Celý Soutok patřil Lichtensteinům a měl se v rámci restitucí vrátit.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.10.2020 13:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ti by se o něj zcela jistě starali lépe než český stát....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist