https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-fond-zivotniho-prostredi-cr-prijal-od-obci-v-ceskem-svycarsku-prvni-dve-zadosti-o-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní fond životního prostředí ČR přijal od obcí v Českém Švýcarsku první dvě žádosti o dotace

2.9.2022 11:04 | HŘENSKO (ČTK)
Zdroj | HZS ČR
Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR), který včera spustil příjem žádostí o dotace od obcí z Českého Švýcarska, zaznamenal už dva požadavky dohromady na pět milionů korun, sdělila tisková mluvčí fondu Lucie Früblingová. V dotačním programu na obnovu infrastruktury, likvidaci škod po rozsáhlém požáru a podporu preventivního protipožárního opatření je připraveno 100 milionů korun. Pokud bude potřeba, ministerstvo životního prostředí částku zvýší. Podpora na jeden projekt může být až 15 milionů korun.
 

"V pondělí jsme měli se všemi dotčenými obcemi společné jednání, na kterém jsme je blíže informovali o možnostech výzvy, na co mohou žádat prostředky, jak postupovat. Na podání žádosti jsme obcím dali dostatek času, příjem končí až na konci října, proto další žádosti budou teprve postupně přibývat," doplnila mluvčí. Obce chtějí mimo jiné rozšířit vodní zdroje, což pomůže s hašením případných dalších lesních požárů. Kromě vybudování vodních děl se počítá také s opravou poničených silnic či s obnovou poničené hasičské techniky. ČTK to už dřív řekl senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart (STAN).

Peníze však bude potřebovat také správa národního parku, a to na opravu silnic či na pokácení stromů podél cest a v blízkosti obydlí. Peníze na uhrazení škod může podle mluvčího Tomáše Salova správa čerpat z několika dotačních programů.

Požár, který podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole, se rozhořel 24. července. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Hasiči požár uhasili po 20 dnech, na místě je ode dneška pouze jedna dobrovolná jednotka. Zhruba čtyři hasiči společně s revírníky, strážci a dalším personálem správy místo požáru pravidelně kontroluje kvůli vzniku ohnisek. Do konce srpna park hlídalo 70 dobrovolných hasičů a 40 profesionálů. Dobrovolné jednotky si nasmlouval národní park, týdně to správu vyšlo asi na pět milionů korun. Salov uvedl, že ministerstvo životního prostředí kvůli tomu zřejmě správě navýší letošní rozpočet. Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.9.2022 16:08
A že by se tam začalo dělat zatím i bez dotací ?
Zelenejch je mnoho, můžou začít !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist