https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-plynarny-zdrazi-rodinam-na-slovensku-plyn-na-zaklade-smlouvy-o-76-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní plynárny zdraží rodinám na Slovensku plyn na základě smlouvy o 76 procent

28.6.2022 00:52 | BRATISLAVA (ČTK)
Domácnostem na Slovensku v příštích čtyřech letech vzrostou ceny zemního plynu celkově o 76 procent, pokud uzavřou dlouhodobý kontrakt se státními plynárnami SPP. Nejvyšší růst cen, asi o třetinu, bude v roce 2023. Vyplývá to z oznámení ministra hospodářství Richarda Sulíka. Stát také finančně podporuje instalaci alternativních zdrojů energie, čerpání dotací zpomaluje omezený počet dodavatelů zařízení a instalačních firem.
 

"SPP na tom nic nevydělá, první dva roky bude SPP ve ztrátě," citovala Sulíka slovenská média k dohodě ohledně dodávek plynu.

Pokud si spotřebitel nedohodne dlouhodobý kontrakt s plynárnami SPP, které jsou největším dodavatelem plynu v zemi, v příštím roce si za plyn připlatí patrně více než polovinu. Podobný postup jako SPP zvolí podle Sulíka také druhý největší dodavatel na trhu.

Vysoké ceny energií na burzách přispívají na Slovensku i v dalších zemích k rychlejšímu tempu inflace. Regulované ceny energií pro domácnosti se na Slovensku mění zpravidla jednou za rok, letos jim plyn zdražil zhruba o pětinu, loni ještě zlevnil.

Elektřina by většině domácností na Slovensku zdražit neměla. Na základě podepsaného memoranda největší výrobce elektřiny v zemi, společnost Slovenské elektrárne, má část své produkce dodat na trh za zvýhodněnou cenu.

Slovensko dříve zvýšilo dotace pro domácnosti na obnovitelné zdroje energie na 45 milionů eur (1,1 miliardy Kč), což je trojnásobek výchozího stavu. Z dodatečného balíku peněz zůstává vyčerpat 23 milionů eur (568 milionů Kč). O přidělení dotace na tepelné čerpadlo, sluneční kolektory, fotovoltaické panely nebo kotel na biomasu nerozhoduje termín registrace, ale instalace zařízení. "Máme omezený počet dodavatelů těchto zařízení, omezený počet těch, kteří je dokážou nainstalovat. Kdo do konce roku předloží smlouvu, má více méně jisté, že podporu dostane," řekl Sulík.

Na dotace jsou vyčleněny také peníze z evropských fondů. Z tohoto důvodu nemohou o příspěvky žádat majitelé domů z Bratislavského kraje, kde je nejvyšší životní úroveň z celého pětimilionového Slovenska.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 09:56
To my se nemusíme prižit. Němčouři nám to nastaví sami.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.6.2022 15:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako že nám Němci v podstatě ultimativně stanoví cenu plynu:-)))?

Fakt jo?

A jak to udělají?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2022 09:55 Reaguje na Svatá Prostoto
Jednoduše. Jsou monopolní dodavatel, celé naše plynárenství už soudruh Zeman prodal v roce 2002 Němcům - RWE.
Já si nejsem jist, jestli je to dobře nebo špatně, zvlášť dneska.
Odpovědět
kk

karel krasensky

28.6.2022 10:01
V tom případě je pro Slovensko nejlepší,aby jej znovu k sobě přičlenilo jako horní Uhry madarsko,které je vedeno moudrým statníkem Orbanem,který uzavřel s Ruskem dlouhodobé výhodné kontrakty dodávek metanu.Nasledně se domorodé obyvatelstvo Slovenska muže bezstarostně věnovat svým činnostem jako je pastva ovcí hra na fujaru dratování hrncu a výrobě žinčic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 11:04 Reaguje na karel krasensky
Takového osvícence přece Slovensko už dávno mělo, jmenoval se Andrej Hlinka a přičlenil Slovensko k Hitlerovskému Německu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist