https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-se-napoprve-neshodly-na-novych-sankcich-proti-rusku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU se napoprvé neshodly na nových sankcích proti Rusku

7.4.2022 08:41 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státy Evropské unie se včera napoprvé neshodly na nových sankcích proti Rusku, jejichž pátý balík v úterý navrhla Evropská komise. ČTK to sdělil diplomatický zdroj, podle něhož bude jednání velvyslanců členských zemí pokračovat dnes. Některé země požadovaly vyjasnění podrobností navrženého embarga na dovoz ruského uhlí či zákazu kotvení ruských lodí v unijních přístavech. Komise by měla podle diplomatů mimo jiné upřesnit, zda se má zákaz týkat i stávajících kontraktů na nákup uhlí nebo pouze nových smluv.
 

Podle zdroje obeznámeného s průběhem jednání chtěly některé země v čele s Německem jasněji definovat podmínky, za nichž se má EU nadobro odstřihnout od dodávek ruského uhlí. Německo je největším unijním dovozcem tohoto ruského paliva a ještě nedávno odmítalo o úplném embargu mluvit, v úterý však agentura DPA napsala, že německý ministr hospodářství Robert Habeck zákaz podporuje.

Podle agentury Reuters počítala komise v současném návrhu s tříměsíční lhůtou na odstoupení od stávajících kontraktů, diplomaté ji však pověřili doplněním dalších podrobností do nového návrhu, který by měli projednat ve čtvrtek.

EU chce dále zpřísnit protiruské sankce v reakci na objev hromadných hrobů ve městě Buča a v dalších oblastech v okolí Kyjeva, z nichž se nedávno stáhli ruští vojáci. Cílem pátého balíku postihů je také znemožnit lodním a silničním dopravcům z Ruska využívat přístavy a silnice v EU či dále omezit import důležitých produktů, z nichž má ruský režim značné příjmy. Sedmadvacítka také chce zmrazit obchodování se čtveřicí velkých ruských bank, na něž se dosud nevztahovaly unijní sankce.

Podle diplomatů vznesly zejména přímořské země také otázky kolem zákazu kotvení ruských lodí v unijních přístavech. Debata se vedla i okolo zákazu účasti ruských firem na veřejných zakázkách v EU. Na ostatních částech balíku se země shodují.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.4.2022 14:23
EU by měla zkonfiskovat Kaliningrad a dát Rusku na vědomí, že nově jde o mandátní území pod přímou správou EU. To jsou jediné sankce, které Rusko opravdu naštvou :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 14:24 Reaguje na
Jen tak ze zvědavosti, na vojně jste někdy byl?
Odpovědět
ig

7.4.2022 14:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Jj, odkroutil jsem si rok. Výcvik OPZHN jsem samozřejmě absolvoval, jestli se ptáte na toto :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.4.2022 12:35 Reaguje na
Já spíš blbě pochopil ten váš post.

Bo mne vždy dojmou takové ty výkřiky jak je potřeba na Ivany vlítnout a vypráskat je z Ukrajiny, protože si říkám, jak dlouho by dotyčným to nadšení v mundůru s kvérem někde v bahně vydrželo:-).
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.4.2022 17:14 Reaguje na
EU může dnes akorát si podřezávat větev na které sedí a asi se jí to daří čím dál tím víc. Stále je poslušná a závislá. Energeticky, vbojensky i mentálně. A jiní z toho jen těží a profitují....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist