https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stav-podzemnich-vod-v-cesku-je-nejlepsi-od-roku-2015-uvedl-hydrolog-chmu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stav podzemních vod v Česku je nejlepší od roku 2015, uvedl hydrolog ČHMÚ

21.2.2024 01:24 (ČTK)
Do některých studní se po několika letech vrátila voda.
Do některých studní se po několika letech vrátila voda.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stav podzemních vod v Česku je nyní nejlepší od roku 2015, uvedl hydrolog Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do některých studní se podle něj po několika letech vrátila voda. ČHMÚ o tom informoval na sociální síti X. Minulý a předminulý týden byl v Česku bohatý na srážky a kvůli teplému počasí také tál sníh na horách.
 

V týdenním hodnocení podzemních vod sestaveném k neděli 18. února ČHMÚ uvedl, že silně až mimořádně nadnormální byla hladina v mělkých vrtech na většině území ČR a vydatnost pramenů na zhruba polovině území. "V Česku se výrazně zlepšil stav podzemních vod, na některých místech se po několika letech objevila voda ve studnách, uvádí hydrolog ČHMÚ Martin Zrzavecký a dodává, že situace je nejlepší od roku 2015," napsal ČHMÚ na síti X.

Jen normální byl stav podzemních vod na konci minulého týdne v povodí Lužnice a Jihlavy, mírně podnormální v povodí Olše a Ostravice, Dyje a oblasti soutoku Dyje a Moravy. Vydatnost pramenů byla mírně nadnormální v povodí Labe od Orlice po Doubravu, horní Vltavy a Svratky a Svitavy, normální byla v povodí dolní Berounky, Labe od Vltavy po Ohři, dolní Ohře, střední Moravy, Jihlavy a oblasti soutoku Dyje a Moravy. "Silně podnormální vydatnost byla pouze v povodí Ploučnice," doplnil ČHMÚ.

Srážek spadlo v Česku v minulém a předminulém týdnu stejně nebo víc, než je v této části roku obvyklé, uvedl ČHMÚ v pondělním měsíčním výhledu počasí. "Průměrný týdenní úhrn atmosférických srážek byl minulý týden kolem osmi milimetrů, a teda na úrovni normálu. Naopak předminulý byl výrazně nadnormální s úhrnem přes 20 milimetrů," napsal. Hladiny řek v Česku v uplynulých dvou týdnech kvůli dešťům a odtávání sněhu na horách přechodně stoupaly na povodňové stavy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.2.2024 10:17
je Podzim, čím více vody, tím více Zimy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.2.2024 10:20
Okolí Ploučnice má velký retenční potenciál.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist