https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavba-obchvatu-obci-u-planovane-spalovny-by-mohla-zacit-v-roce-2023
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavba obchvatů obcí u plánované spalovny by mohla začít v roce 2023

31.3.2021 00:23 | HORNÍ POČAPLY (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stavba obchvatů obcí u plánované spalovny odpadů ZEVO (zařízení na energetické využití odpadů) u Horních Počapel na Mělnicku by mohla začít v roce 2023. Nové silnice mají odvést dopravu související s plánovanou spalovnou. Středočeský krajský úřad zveřejnil posudek vlivu jejich stavby na životní prostředí. Do 12. dubna se k němu mohou vyjádřit obce, úřady i veřejnost, vyplývá zdokumentuna informačním portálu Cenia. Investorem stavby silnic bude Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje.
 

Posudek představuje dvě varianty podoby obchvatů a popisuje několik možností jejich provedení. Tvořit je mají silnice druhé a třetí třídy. Konkrétně jde o obchvat Cítova, úpravu silnice mezi Cítovem a Brozánky, více než desetikilometrový obchvat Dolních Beřkovic a Horních Počapel včetně mimoúrovňového napojení na zařízení ZEVO a další. Varianta číslo dvě zasahuje i na území Ústeckého kraje.

Od roku 2030 bude nutné podle zákona zajistit likvidaci odpadu jiným způsobem než skládkováním, proto má vzniknout zařízení ZEVO, směřovat do něj bude komunální odpad především ze Středočeského kraje. Investorem stavby spalovny bude energetická firma ČEZ, zhotovitele chce vybrat do konce roku 2022. Samotná stavba za několik miliard korun potrvá zhruba dva až tři roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.3.2021 05:50
Dokumentace k záměru se zabývá jen silničním propojením a obchvaty obcí, je to asi nejlepší možné řešení, varianty jsou jen kosmetická záležitost, ale celé to musí být postaveno, aby mohla teplárna Mělník (ZEVO) fungovat. V projektu chybí výrazné ozelenění všech nových a přeložených silnic, tak aby zeleň vytvářela i izolační protihlukovou a protiprachovou clonu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist