https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ste-vyroci-republiky-bude-ve-frydlantu-pripominat-dubova-alej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sté výročí republiky bude ve Frýdlantu připomínat dubová alej

27.4.2018 03:15 | FRÝDLANT (ČTK)
Sté výročí samostatného Československa bude ve Frýdlantu na Liberecku připomínat alej dubů červených. Na podzim ještě vysadí lípu republiky. U příležitosti svatováclavského koncertu ji 28. září vysadí v městském parku. / Ilustrační foto dubu červeného
Sté výročí samostatného Československa bude ve Frýdlantu na Liberecku připomínat alej dubů červených. Na podzim ještě vysadí lípu republiky. U příležitosti svatováclavského koncertu ji 28. září vysadí v městském parku. / Ilustrační foto dubu červeného
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / pixabay.com
Sté výročí samostatného Československa bude ve Frýdlantu na Liberecku připomínat alej dubů červených. Na podzim ještě vysadí lípu republiky. "U příležitosti svatováclavského koncertu ji 28. září vysadíme v městském parku," řekl minulý týden při výsadbě aleje frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Šest desítek dubů červených lemuje lesní cestu na Hartu, což je skalnatý ostroh nedaleko česko-polské hranice ze tří stran obtékaný řekou Smědou.
 

Nově vysázená alej je částečně uvnitř lesa. "Místo jsme vybrali záměrně, kdysi už tady totiž alej byla. Tenkrát cestu lemovaly duby bahenní i červené, dovezené z Ameriky. Sázet je tam nechali jako lovecké aleje Clam-Gallasové. Postupem času však původní stromy dožily, takže jsme je teď nahradili novými," řekl lesní hospodář Frýdlantu Jiří Pánek. Alej navazuje na Lesnickou naučnou stezku, která vede lesem u Harty už několik let a návštěvníkům zajímavým způsobem přibližuje celou oblast.

"Sté narozeniny republiky jsou událostí, kterou ani ve Frýdlantu nemůžeme a nechceme nechat bez povšimnutí. Duby červené jsme k této příležitosti vybrali proto, že jde o stromy nenáročné na půdní podmínky a také pro jejich vizuální podobu. Dub červený totiž na podzim nelze přehlédnout. Jeho listí, které je v sezoně sytě zelené, se s přicházejícím podzimem barví do nádherných odstínů oranžové, šarlatově červené a rudé," poznamenal Ramzer.

Už loni podle starosty vysázeli novou alej v Lužické ulici. "V plánu byly i další tři aleje, jednu jsme museli zrušit kvůli územnímu plánu, protože tudy má vést obchvat. Další dvě proto, že zemědělci na těch pozemcích stromy nechtějí, protože je limitují při obdělávání a při dotacích," vysvětlil frýdlantský starosta. Výsadbu nových alejí plánuje na Frýdlanstku i Liberecký kraj. Už za týden se bude sázet nové stromořadí podél zrekonstruované silnice z Raspenavy na Krásný Les.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Karel Lana

28.4.2018 13:15
Budeme slavit stát, který jsme sami zrušili jako nesmyslný ? To snad není možný, jinak ale - dost bylo nadvlády Slováků !!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist