https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sternberk-chce-pokryt-strechu-domu-deti-a-mladeze-vegetaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šternberk chce pokrýt střechu domu dětí a mládeže vegetací

30.1.2021 00:41 | ŠTERNBERK (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šternberská radnice plánuje pokrýt střechu domu dětí a mládeže vrstvou vegetace, která zlepší její izolační vlastnosti a zároveň také vzhled. Projekt bude stát 3,44 milionu korun, z toho 2,9 milionu korun má pokrýt dotace, o kterou už město požádalo. "V případě získání dotace předpokládáme zahájení rekonstrukce střechy letos v září," řekla ČTK mluvčí radnice Irena Černocká.
 

"Zelená střecha bude nejen výrazným oživením budovy, ale použitím materiálu s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi dojde i k úspoře nákladů na vytápění a údržbu střechy. Hydroakumulační vrstvy střechy budou zachycovat dešťovou vodu, která bude následně využita pro pěstování zeleně," uvedla Černocká.

Vegetační střecha díky tomu, že dokáže zachytit dešťovou vodu, odlehčí kanalizačnímu systému a zároveň díky odpařování zachycené vody prostřednictvím listů rostlin ochladí a zvlhčí okolí.

"Kromě toho přispívá k úspoře nákladů, neboť pěstovaná zeleň dokáže chránit hydroizolaci i konstrukci střechy před teplotními výkyvy, kroupami i klimatickými vlivy, čímž výrazně prodlužuje její životnost," uvedla Černocká.

Při rekonstrukci bude železobetonová konstrukce střechy opatřena polystyrénem a hydroizolací. Střecha bude poté pokryta vegetační rohoží. Radnice se rozhodla střechu přestavět kvůli tomu, že budova domu dětí a mládeže pochází z roku 1978. Střecha podle Černocké už nevyhovuje z pohledu energetických úspor ani estetického vzhledu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

30.1.2021 14:02
Proč to nezkusí na místě, kam se neleze po žebříku, třeba na okolním pozemku, bylo by to pro daňové poplatníky levnější a střecha by tolik netrpěla a nemusela by se dělat celá znovu.
Odpovědět

Jirka Černý

30.1.2021 14:48
Připadá mi že si od tohoto slibujou až moc, zlepšení estetiky je fajn a odkud to bude vidět?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.1.2021 18:00 Reaguje na Jirka Černý
Z dronu, nebo helikoptery, takže koupí ještě drony a helikoptery a budou vydělávat na vyhlídkových letech a zasmrdí vzduch ve Šternberku, což tam dosud nemají, ten zasmraděný vzduch.
A paní Černocké postaví pomník,nejlépe z plastu odolného k vnějšímu prostředí, jehož výroba také přispěje k celosvětové uhlíkové stopě. Prostě, není nápad, jako nápad ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist