https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stinova-komise-konec-uhli-v-cr-co-nejrychleji-nejpozdeji-v-2031
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stínová komise: Konec uhlí v ČR co nejrychleji, nejpozději v 2031

19.11.2020 18:07 | PRAHA (ČTK)
Podle zástupců stínové uhelné komise jsou navrhované scénáře nedostatečné a konec spotřeby uhlí v Česku by měl přijít dříve.
Podle zástupců stínové uhelné komise jsou navrhované scénáře nedostatečné a konec spotřeby uhlí v Česku by měl přijít dříve.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Konec využívání uhlí v Česku je nevyhnutelný a musí být co nejrychlejší. Pokud chce ČR dostát cílům, ke kterým se zavázala ratifikováním Pařížské klimatické dohody, je nutné ukončit výrobu elektřiny z uhlí nejpozději v roce 2031. Na on-line tiskové konferenci to uvedli zástupci stínové uhelné komise, která je oponentem a protějškem vládního poradního orgánu.
 

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí řekl ČTK, že uhelná komise by příští čtvrtek 26. listopadu mohla doporučit vládě scénář odklonu od uhlí v ČR. Zopakoval, že komise pracuje se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Podle zdrojů ČTK je stále nejpravděpodobnější stanovení konce využívání uhlí v Česku na rok 2038, podobně jako již učinilo Německo.

Podle zástupců stínové uhelné komise jsou ale všechny navrhované scénáře nedostatečné a konec spotřeby uhlí v Česku by měl přijít dříve. "Naše stanovisko je poměrně jednoznačné - čím dříve zastavíme spotřebu fosilních paliv, tím lépe - z pohledu změny klimatu," řekl dnes klimatolog a člen stínové uhelné komise Alexander Ač. Podotkl, že vnímá, že pro společnost to není reálné. "V zásadě se ale domníváme, že je možné během tohoto desetiletí vyloučit spotřebu uhlí úplně z energetického mixu," uvedl.

Tato přeměna musí podle řečníků jít ruku v ruce s rozvojem regionů. Členka komise Jitka Češková, která pochází z blízkosti elektrárny Chvaletice na Pardubicku, uvedla, že konec uhlí přináší na lokální úrovni mnoho příležitostí a má pozitivní dopad na zdravotní stav lidí. "Peníze na podporu uhelných regionů musí sloužit k rekvalifikaci lidí odcházejících z uhelného průmyslu a projektům vytvářejícím čistá pracovní místa. V zahraničí je běžný proces přechodu na obnovitelné zdroje energie tak, že se na něm podílí i lidé, kteří transformací mohou získat lepší uplatnění," řekla.

"Uhelná komise při rozhodování o termínu konce uhlí nepočítá s potenciálem obnovitelných zdrojů energie, který v Česku máme. Doporučujeme vládě zadat vypracování studie s ambicióznějšími cíli snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030," doplnil Ač, který je výzkumným pracovníkem CzechGlobe, tj. Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Současnou situaci připodobnil k silnému kuřákovi, který se při návštěvě lékaře ptá, kolik cigaret může ještě vykouřit, aniž by dostal rakovinu. "My ještě tu rakovinu nemáme, ale máme už hodně nepříjemných příznaků - silný kašel, zúžené cévy. Ten doktor vám samozřejmě řekne, že je ideální, abyste přestali hned a už nikdy nekouřili. Ale samozřejmě může to být pro toho člověka šok," dodal Ač.

Dřívější odklon Česka od uhlí prosazují i ekologické organizace. Hnutí Duha upozornilo na aktuální studii konzultační společnosti Bloomberg New Energy Finance (BNEF), která hovoří o tom, že pro ČR bude ekonomicky výhodné skončit s uhlím do roku 2030. "Uhelná komise by měla akceptovat politickou a ekonomickou realitu a hledat cesty k zajištění rychlého a sociálně citlivého útlumu uhlí v České republice. Tedy doporučit scénář 2033 a dále se zabývat i scénářem s koncem uhlí v roce 2030 nebo dříve," uvedlo hnutí.

Pavel Farkač, analytik energetické skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, ve svém nedávném komentáři napsal, že energetici uznávají, že uhelné elektrárny v ČR skončí do roku 2050, v praxi podle něj konec pravděpodobně nastane ještě dříve. "Považoval bych za nezodpovědné, abychom určili konec uhlí bez rozhodnutí, čím jej nahradíme a kde zaměstnáme propuštěné lidi. Zbrklý přístup nás může vehnat do situace, kdy na dobu uhelnou plynule naváže doba kamenná," dodal.

Stínová uhelná komise je neformální skupinou složenou z vědců, odborníků a občanů z dotčených regionů. S administrativním zázemím stínové uhelné komisi pomáhají zástupci organizací Limity jsme my, Fridays for Future ČR a Univerzity za klima. Závěrečné stanovisko této komise k útlumu energetického využívání uhlí v ČR lze najít na jejím webu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

20.11.2020 08:56
Snad v tom stínu zůstanou navěky!
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

20.11.2020 09:18
Zrušte uhelné elektrárny a zvýšíte oteplování atmosféry, protože emitují aerosoly, které jsou nutné pro tvorbu oblačnosti, viz
https://pravyprostor.cz/zruste-uhelne-elektrarny-a-zvysite-oteplovani-atmosfery/
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.11.2020 13:32
Stínová kosmická komise je neformální skupinou složenou z vědců, odborníků a občanů z celé ČR. A doporučuje, respektive vládu České republiky vyzývá, aby odlet kosmické lodi s lidskou posádkou na Mars realizovala nejpozději v roce 2031.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist