https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-lidi-na-vychode-spanelska-musely-opustit-sve-domovy-kvuli-lesnimu-pozaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požár ve Španělsku ohrožuje i národní park Sierra de Espadan Aktualizováno

24.3.2023 19:21 (ČTK)
Podle unijního systému EFFIS loni ve Španělsku vypuklo skoro 500 větších lesních požárů, které zničily 307 000 hektarů území. To byl nejvyšší údaj od roku 2006, kdy EFFIS začal požáry evidovat.
Podle unijního systému EFFIS loni ve Španělsku vypuklo skoro 500 větších lesních požárů, které zničily 307 000 hektarů území. To byl nejvyšší údaj od roku 2006, kdy EFFIS začal požáry evidovat.
Už na 1800 lidí z osmi obcí muselo být preventivně evakuováno kvůli lesnímu požáru, který vypukl ve čtvrtek na východě Španělska. Plameny sežehly zatím na 3800 hektarů porostu a stále se je nedaří dostat pod kontrolu, informoval dnes deník ABC. Na místě během dneška zasahovalo zhruba 500 hasičů, kterým pomáhalo ze vzduchu 18 vrtulníků a hasicích letadel.
 
První velký lesní požár letošního roku ve Španělsku vypukl u obce Villanueva de Viver, která leží asi 90 kilometrů severně od města Valencie. Už ve čtvrtek byly preventivně evakuovány stovky lidí, včetně obyvatel domova pro seniory. Hasiči s plameny bojují v provinciích Castellón a Teruel.

Plameny ohrožují i národní park Sierra de Espadan, který leží v provincii Castellón. Starosta obce Montanejos Miguel Sandalinas vyjádřil velké znepokojení, že živel ohrozí turistiku v oblasti vyhledávané kvůli krásné přírodě i termálním pramenům.

Španělský premiér Pedro Sánchez dnes poukázal, že oheň vypukl mimo období, kdy lesní požáry obvykle vznikají. "Tento požár v tak brzkém měsíci představuje další důkaz klimatické krize, kterou lidstvo zažívá," uvedl premiér, který vyzval obyvatele k "nejvyšší opatrnosti".

Podle prvních výsledků vyšetřovaní policie požár vznikl během prací v lese, píše místní tisk. Oheň zapálily zřejmě jiskry od křovinořezu.

Vyhlídky na uhašení požáru nejsou zatím příznivé, i o víkendu očekávají meteorologové proměnlivý vítr. K šíření požáru přispívá sucho a vysoké teploty vzduchu. Srážky v dohledné době meteorologové nepředpovídají. Teploty se v oblasti pohybují přes den kolem 25 stupňů s nízkou vlhkostí vzduchu. V lesích se také nachází velké množství suchého dřeva. Podle mluvčího hasičů Manola Nicoláse v oblasti vznikly "perfektní podmínky pro požár s těmito rysy".

Podle unijního systému EFFIS loni ve Španělsku vypuklo skoro 500 větších lesních požárů, které zničily 307.000 hektarů území. To byl nejvyšší údaj od roku 2006, kdy EFFIS začal požáry evidovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

24.3.2023 17:02
Vždyť požár je příroda.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist