https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-studentu-se-sesly-na-dalsim-protestu-za-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovky studentů se sešly na dalším protestu za ochranu klimatu

3.5.2019 11:28 | PRAHA (ČTK)
Podle studentů politici nedělají dost pro ochranu klimatu a snižování emisí. Ilustrační snímek.
Podle studentů politici nedělají dost pro ochranu klimatu a snižování emisí. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlak Vrabec / a2larm
Několik stovek mladých lidí se dnes v centru Prahy sešlo místo školy na protestu za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Z Malostranského náměstí, kde přednesli své požadavky, se vydali na průvod centrem Prahy. Dnešní protestní akce navázala na podobnou akci z března, kterou se studenti připojili k celosvětové iniciativě Fridays for Future. Mladí lidé s ní od loňského září v pátečních dnech stávkují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové.
 

Podle studentů politici nedělají dost pro ochranu klimatu a snižování emisí. Vláda sice v březnu po jejich první stávce informovala Sněmovnu o svém postoji k těmto věcem, z jednání ale podle zástupců protestujících nevyplynulo nic konkrétního. Považují za důležité, aby politici začali klimatické změny řešit s vědci a prosazovali aktivní opatření.

Na Malé Straně se dnes mladí lidé, mezi kterými byli hlavně gymnazisté, začali scházet po 9:30. Někteří si s sebou přinesli transparenty s nápisy jako Chcípneme buď my, nebo fosilní průmysl či Vaše nulová aktivita pohřbívá naši budoucnost. Kolem 11:30 se demonstrující vydali na průvod, který půjde přes Čechův most na náměstí Republiky a pak ulicí Na Příkopech směrem na Staroměstskou a zpět na Malostranské náměstí. Na Klárově by se k pochodujícím středoškolákům měli přidat i vysokoškoláci.

Akci organizátoři zahájili proslovy mluvčích z řad studentů i vědců. "Jsme v situaci, kdy je potřeba začít jednat, a to okamžitě. Jinak se můžeme dostat do situace, kdy budoucnost nemusí přijít," řekla jedna ze studentek na pódiu. "Pokud chceme pomoci planetě, musíme začít sami u sebe," dodala. Protestujícím poradila, aby například omezili nákup spotřebního zboží a cestování autem či letadlem.

Za problémy v ČR považují stávkující například prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. Stát podle nich investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu místo do čistých zdrojů energie a nesnaží se plnit závazky vyplývající z pařížské dohody.

K dnešní stávce se podle organizátorů vedle pražských studentů přidali opět i středoškoláci z dalších asi 20 měst, třeba z Ostravy, Brna, Plzně, Semil či Valašského Meziříčí. Protesty studentů v březnu podpořili Hnutí Duha a Greenpeace a někteří vědci a akademici.

Zástupci studentů už dříve uvedli, že budou opět protestovat 24. května, kdy se chtějí připojit k další mezinárodní stávce iniciativy Fridays for Future. V březnu se do celosvětové stávky zapojily v Česku tisíce studentů ve více než 15 městech. Mezi 20. a 23. červnem se pak chtějí přidat také k mezinárodnímu protestu, který se uskuteční v německých Cáchách.

Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Václav Neguš

4.5.2019 00:33
Studenty docela lituju,asi neví komu nebo čemu slouží!)
Odpovědět
RS

Roman Salátek

4.5.2019 10:00
Já je obdivuji, je čas aby vzali budoucnost do svých rukou, když my jim ji nejsme ochotni zajistit. Jestliže máte nějaké informace o nečistých zájmech, tak je prosím sdělte, ať máme možnost zvážit jejich relevanci.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.5.2019 09:27
Výdělky solárních baronů, živících se hysterií z "lidmi způsobeného globálního oteplení" by tenhle kompars bohatě stačily financovat.
Odpovědět
RS

Roman Salátek

5.5.2019 16:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Těch indicií přicházejících z celého světa přesně v intencích předpovědí nástupu globálního oteplování, nechápu jak by solární baroni z České republiky zvládli zařídit. Těžko to ignorovat a to i s tím, že to bude chtít někdo zneužít ve svůj prospěch. Ale to není relevantní, protože ať už uděláme nebo neuděláme něco vždy se najdou osoby co se na tom budou chtít přiživit v jakékoliv situaci.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.5.2019 11:09 Reaguje na Roman Salátek
1. Ti solární baroni nejsou jen u nás a nejsou to jen solární baroni. Bývalý předseda IPCC měl prosperující kšeft s "uhlíkovými odpustky". Myslíte si, že tato organizace pod jeho vedením vyprodukovala byť i jedinou objektivní informaci? Já tedy ne.
2. Jedinému racionálnímu opatření, které by snížilo spalování uhlí a nafty, tj. výraznému posílení výroby elektřiny (a dalších druhů energie) v JE se "ekologové" zuřivě brání.
Přitom jaderné elektrárny by mohly vyrábět i palivo do aut v cyklu CO2 -> uhlík -> karbid vápníku -> acetylén -> syntetický benzín -> CO2 (a auta by jezdila "bezuhlíkově").
3. A k vaší poslední větě: To by těch parazitů nesmělo být tolik.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist