https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-studentu-vysly-za-pochod-za-klima-kterym-vyvrcholila-stavka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovky studentů vyšly za pochod za klima, kterým vyvrcholila stávka

17.11.2022 17:15 | PRAHA (ČTK)
Foto | Univerzity za klima / Facebook
Vyšší stovky lidí se podle organizátorů zúčastnilo protestního pochodu, kterým v poledne vyvrcholila stávka vysokoškolských studentů za klima. Demonstranti žádají po vládě rychlá a spravedlivá řešení klimatické krize. Část účastníků pochodu se setkala již dopoledne na Národní třídě s premiérem Petrem Fialou (ODS), s jeho odpověďmi na své požadavky ale nebyli spokojeni. Seznam požadavků předají studenti také vládní zmocněnkyni pro lidská práva Kláře Šimáčkové Laurenčíkové.
 

Studenti vládu vyzývají, aby začala urychleně snižovat emise skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování. To vede k dlouhotrvajícímu suchu, častějším záplavám nebo i rozsáhlým požárům. Podle účastníků stávky by vláda měla mimo jiné zřídit zvláštní ministerstvo nebo určit vládního zmocněnce, jejichž agendou bude boj s klimatickou změnou a jejími důsledky. Studenti také apelují na vládu, aby se zasadila o to, aby do roku 2033 skončily v Česku uhelné elektrárny.

Protestující studenti dnes prošli Národní třídou, kde si připomněli odkaz studentů roku 1989. "Chceme ukázat, že vzpomínat nestačí. Demonstrace v listopadu 1989 začaly protesty za životní prostředí v Teplicích. Chceme tento odkaz oživit a zároveň aktualizovat. I my dnes žijeme v nespravedlivém systému, který drancuje přírodní zdroje," uvedl v tiskové zprávě Remi Dzian z iniciativy Univerzity za klima.

Na Národní třídě se studenti dopoledne setkali i s premiérem Fialou. Organizátoři demonstrace ČTK následně řekli, že jsou rádi, že byl premiér ochoten s nimi mluvit, zároveň ale nebyli spokojení s jeho vyjádřeními. Fiala jim přímo neodpověděl na požadavek zajistit do roku 2030 poloviční podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny a ani na požadavek na odstoupení od energetické charty z roku 1994, která měla ochránit zahraniční investice do energetických investic zejména v postsovětských zemích a která podle klimatických aktivistů brání zavírání uhelných elektráren.

Fiala odmítl kritiku studentů, že kabinet dělá málo pro ochranu klimatu. "Respektuji vaši nespokojenost, vnímám ji. Vláda v této věci není lhostejná, dělá kroky, postupujeme kupředu. Jsme přesvědčeni, že pro to děláme hodně a tak rychle, jak můžeme, abychom si s klimatickou změnou poradili," řekl.

Demonstranti se při pochodu zastavili i před sídlem energetické firmy EPH. Kritizovali přitom rozhodnutí holdingu přesunout společnost EP Commodities, která se zabývá obchodem s energetickými surovinami, z Česka do zahraničí, aby se vyhnula dani z mimořádných zisků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

18.11.2022 09:37
Super. Lepší než ten pochod opičáků k ČT, kteří si zaprvé spletli budovu ČT s účtárnou a vyřvávali, že se chtějí mít stejně dobře jako Ukrajinci. :D :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.11.2022 15:11 Reaguje na Petr Eliáš
Jasně, pokud budete srovnávat jednooké se slepými, budete vždy nadšen!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.11.2022 15:21 Reaguje na Jiří Svoboda
Já vím, ale mě ta včerejší demoška před ČT strašně pobavila. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.11.2022 18:21 Reaguje na Petr Eliáš
Mě nejvíc Eliáši pobavilo, jak naši papaláši vyřvávali o ruské raketě na Polsko a druhý den i ten dement Biden přiznal, že si ji tam Ukroši pustili sami!
To jsem se smíchy mohl potrhat, věříš?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.11.2022 18:46 Reaguje na pavel peregrin
Při tvé senilitě věřím, že jsi se poto..
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist