https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/straz-prirody-by-mohla-ziskat-pravomoc-zastavovat-vozidla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stráž přírody by mohla získat pravomoc zastavovat vozidla

22.2.2021 11:30 | PRAHA (ČTK)
Nová ustanovení navrhl sněmovní výbor pro životní prostředí začlenit do vládního návrhu zákona proti invazivním druhům zvířat a rostlin. Ilustrační obrázek
Nová ustanovení navrhl sněmovní výbor pro životní prostředí začlenit do vládního návrhu zákona proti invazivním druhům zvířat a rostlin. Ilustrační obrázek
Foto | Andrea Ferrario / Unsplash
Členové stráže přírody možná získají pravomoc zastavovat ve zvláště chráněných územích nebo významných ptačích oblastech vozidla při podezření, že porušila zákaz vjezdu. Úřady by navíc mohly v těchto územích kromě národních parků zakázat nebo omezit odpalování ohňostrojů nebo zábavní pyrotechniky. Nová ustanovení navrhl sněmovní výbor pro životní prostředí začlenit do vládního návrhu zákona proti invazivním druhům zvířat a rostlin.
 

Ekologická organizace Hnutí Duha kritizuje pozměňovací návrh zemědělského výboru, který by podle ní zrušil ochranu silně ohrožených druhů živočichů při zemědělském, lesnickém a vodním hospodaření. V podpořené úpravě se konkrétně píše o mimořádných rostlinolékařských opatřeních. Ochrana by zůstala kriticky ohroženým druhům.

"Znamenalo by to, že zemědělci, lesníci a vodohospodáři nemusí brát ohledy na druhy, jako je například čáp černý, ledňáček říční, křepelka polní, skřivan lesní, rosnička zelená, chřástal polní a mnoho dalších," uvedlo hnutí.

Cílem vládního návrhu zákona je omezit šíření invazních druhů rostlin a živočichů v Česku. Předloha reaguje na unijní nařízení a má vytvořit rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů a k regulaci těch, které už se v Česku rozšířily.

Za invazní druhy se považují zavlečené nepůvodní organismy, které se rychle šíří, agresivně vytlačují původní druhy a způsobují rozsáhlé ekologické škody. V Evropské unii je více než 12 000 nepůvodních druhů rostlin a zvířat, deset až 15 procent z nich se považuje za invazní.

V Česku se eviduje přes 2000 nepůvodních druhů, podíl invazních se pohybuje také do 15 procent. Jsou to například některé druhy severoamerických raků, kteří šíří račí mor, mývalové severní, psíci mývalovití nebo nutrie říční. Z rostlin jsou za invazní považovány bolševník velkolepý, netýkavka žláznatá či javor jasanolistý.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

22.2.2021 15:19
Kromě bolševniku,nutrie a dalšich jsou nebezpečim a hrozbou pro českou krajinu,přirodu a ekosystem předevšim členove hnuti duha
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.2.2021 16:29 Reaguje na karel krasensky
Zapomněl jste na zaměstnace AOPK.
Odpovědět
MM

Milan Milan

22.2.2021 17:59
Jo a já bych chtěl tam připsat taky Frantu od vedle, on by prý chtěl být též veřejný činitel. Boty a plácačku už má ve skříni. Teda alespoň to říkal tůdle v hospodě.....
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

22.2.2021 20:38
To se nám to po sametu vyrojilo odborníků. Každá odborná? složka má své vedení a na práci se berou cizinci, kteří nás obohacuji zase jiným způsobem. To jsme to do cinkali v 89.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist