https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strazci-prirody-by-privitali-novelizaci-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strážci přírody by přivítali novelizaci zákona

12.10.2018 10:08 | POLNÁ NA ŠUMAVĚ (ČTK)
Strážci přírody by přivítali novelizaci zákona, který by jim usnadnil a upřesnil jejich činnost.  Ilustrační snímek.
Strážci přírody by přivítali novelizaci zákona, který by jim usnadnil a upřesnil jejich činnost. Ilustrační snímek.
Strážci přírody by přivítali novelizaci zákona, který by jim usnadnil a upřesnil jejich činnost. Současná legislativní pravidla už podle nich neodpovídají aktuálním stavu. Zákon o strážcích přírody vznikl před 26 lety a od té doby zůstal beze změny. Přitom charakter prohřešků a jejich počet se dramaticky změnil a zvýšil. Řekl to dnes předseda českých strážců přírody Borek Franěk.
 

"Zákon o stráži přírody je z roku 1992, kdy se stráž ustanovovala. A k tomu existuje prováděcí vyhláška 365 z roku 1992. Všechno je už ale zastaralé s ohledem na potřeby dnešních strážců," uvedl Franěk.

Dodal, že například v zahraničí smějí strážci přírody chodit se zbraní. V Česku ovšem ne. Dále je podle něj v zákonu spousta vágních a nekonkrétních věcí. "Strážci mají různé pravomoci. Například smí zastavit vozidlo, ale nikde není specifikováno jak. Mohou zadržet osobu a předat jí policii, ale zase nikdo neví jakým způsobem," uvedl Franěk.

V Česku je několik stovek profesionálních i dobrovolných strážců přírody. Nejčastěji působí v oblastech CHKO a v národních parcích. Ode dneška do neděle mají celostátní setkání v rekreačním areálu Olšina u Polné na Šumavě na Českokrumlovsku.

Franěk uvedl, že počet strážců je v porovnání s jinými zeměmi nižší. Věří, že do budoucna se povede zákon novelizovat. "Ten původní vznikal v době, kdy bylo největším prohřeškem trhání bledulí a podobně. Momentálně se setkáváme s naprosto odlišnými prohřešky," uvedl.

Franěk dodal, že v Česku zůstává socialistický relikt, který se projevuje v fragmentaci stráží. Zatímco ve většině zemí je tato služba sloučena pod jednu organizaci, v ČR kromě strážců přírody působí i lesnická, rybářská a myslivecká stráž.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

tn

tomáš novotný

16.10.2018 00:18
Kde konkrétně v zahraničí chodí ozbrojené stráže? Na západ od nás je obecně jakákoliv zbraň tabu. Na východ od nás je příroda jen prostor pro odkládání odpadu a těžbu dřeva. V možnosti legálního ozbrojení je ČR na jedné z předních příček v celé Evropě. Ta "spousta vágních a nekonkrétních věcí" v zákonech má i svůj smysl. Vždy záleží jak se právo aplikuje v praxi. Pokud teď nevíte jak stávajcí zákon aplikovat v praxi, jaký má smysl jej změnit? Doporočoval bych právního poradce - zjistit co vlastně můžete (když to teď nevíte) a zkusil v praxi aplikovat svoje pravomoci. Až po vyčerpání svých možností chtěl něco měnit. Možná bych zvážil i nějakého doktora jestli si myslíte, že k ochraně přírody potřebujete na lidi pušku.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.10.2018 13:05 Reaguje na tomáš novotný
Co by jste chtěl od nějakého redaktůrka z ČTK. Je to jen taková hlásná trouba pana Fraňka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist