https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-bude-zkoumat-uzemi-pro-svet-zachranaru-v-lyse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj bude zkoumat území pro Svět záchranářů v Lysé. V místě plánované stavby jsou mokřady

2.6.2020 00:59 | PRAHA (ČTK)
Mokřadní lokalita, kde by měl stát areál Svět záchranářů.
Mokřadní lokalita, kde by měl stát areál Svět záchranářů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeští zastupitelé dnes pozastavili projekt plánované stavby Světa záchranářů v Lysé nad Labem. Kraj bude zkoumat území, kde měl areál být. Zpráva, která se lokalitou zabývá, má být předložena na příštím zasedání zastupitelstva. Odpůrcům vadí především skutečnost, že v místě plánované stavby jsou mokřady. Cvičiště Svět záchranářů má školáky i dospělé připravovat na krizové situace.
 

V Lysé by ale byl podle kritiků zničen mokřad, který je biologicky i vodohospodářsky cenným územím a žijí tam ohrožené druhy živočichů. Podle některých opozičních zastupitelů by měl kraj využít ke stavbě Světa záchranářů spíše brownfiledy, vzniknout by tak mohl například v nedalekých Milovicích. Padl také návrh vybudovat areál v bývalých kasárnách v Kutné Hoře. Středočeský kraj měl pozemky pro stavbu získat od Lysé nad Labem za symbolickou jednu korunu.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dnes zopakovala, že kvůli pandemii koronaviru není svět záchranářů pro kraj prioritou. Stavěl by se tak pouze v případě, kdy by na něj hejtmanství získalo peníze, například z dotace z Evropské unie. Stavba se má posunout zhruba o dva roky.

Proti výstavbě na mokřadu v Lysé je i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Dostali jsme podnět, že v Lysé nad Labem chtějí zastavět mokřad. V době sucha ale vodu v krajině potřebujeme víc než dřív. Budeme proto jednat s krajem i s městem, aby pro záchranářský park našlo jiné místo a mokřadu zajistilo zákonnou ochranu," uvedl na twitteru. Mluvčí Brabcova úřadu Petra Roubíčková uvedla, že ministerstvo městu navrhne, aby mokřad zaregistrovalo jako významný krajinný prvek podle zákona o ochraně přírody a krajiny, což zajistí jeho ochranu do budoucna. Dodala, že posudek Agentury ochrany přírody a krajiny potvrdil, že lokalita má významnou schopnost zadržovat vodu v krajině.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

2.6.2020 08:08
Hurá, začali přemýšlet. Je zbytečné stavět na místě, kde je přirozeně mokřad. Umíme odvodnit všechno, ale proč nevyužít nějaký brownfield. Protože to je dražší? No a?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.6.2020 08:23 Reaguje na Katka Pazderů
Peníze jsou v ČR jediná hodnota a podle toho to tu vypadá....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.6.2020 08:22
Paní Hejtmanka vůbec neodpověděla na to co jí bylo předloženo.... arogance moci....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.6.2020 12:30
Asi není rozumné jeden mokřad zlikvidovat, když 5 km od něj za EU peníze u obce Stará Lysá jiný vybudovali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist