https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-chce-sazenim-stromu-snizit-uhlikovou-stopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj chce sázením stromů snížit uhlíkovou stopu

30.6.2020 09:06 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | vls.cz
Středočeský kraj chce přispět k ochraně klimatu. Hejtmanství proto příští rok na jaře podpoří výsadbu zhruba 650 stromů a keřů. Náklady na projekt, který počítá s pořízením zeleně, její výsadbou i následnou péčí po dobu tří let, jsou 3,4 milionu korun. Z toho přes 900 000 Kč hejtmanství získá z Operačního programu Životní prostředí, informovala ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.
 

Cílem je snížit uhlíkovou stopu Středočeského kraje a přispět ke zlepšení klimatických podmínek. "Celkem bylo pro tento účel vytipováno 651 vhodných míst, kde se má na jaře 2021 vysadit 294 listnatých, 157 jehličnatých stromů a 200 keřů," uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Uhlíková stopa je suma vypuštěných skleníkových plynů. Může se týkat jedince, výrobku nebo akce. Nejčastěji se používá ve spojitosti s výrobky a definuje množství všech skleníkových plynů, které byly vypuštěny při výrobě daného produktu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Martin Kysela

30.6.2020 19:43
Ano, opravdu počin hodný génia. Jaká je uhlíková stopa těch vysazených stromů?
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.6.2020 20:34
Takže přes pět tisíc na jeden stromek.
To si opravdu dělají z lidí blázny.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.7.2020 08:21 Reaguje na Viktor Šedivý
může a nemusí být. jestliže se jedná o předpěstovaný stromek s vysokokmenem a s průměrem kmene okolo osmi centimetrů a půlkubíkovým balem, potom cena 5000 za kus je nákupní cena stromu a chybí peníze na dopravu a "montáž" a pár zálivek(nechci zabřednout do diskuse o životaschopnosti a dlouhověkosti takové výsadby - ale jsou místa, kde je tento postup vhodný).
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.7.2020 08:27 Reaguje na Lukas B.
Pokud je cílem mít rychle aspoň trochu vzrostlou zahradu je to postup rozumný a cena přiměřená.

Pokud je (údajným) cílem "snížit uhlíkovou stopu", je to naprostý výsměch občanům a perfektní příklad parazitování na environmentálních bubácích.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.7.2020 08:31 Reaguje na Viktor Šedivý
jistě, nejsme ve při.
a nejen, když si chci ve stínu lípy posedět už letos a ne až za osm let. také třeba pokud sázím v intravilánu s hojným výskytem dětí a psů.
Odpovědět
MM

Martin Macek

30.6.2020 22:51
Zprávy z ČTK se vyznačují neúplností. Jednak vůbec neobsahují informaci, ze které by se dalo usuzovat, proč jsou tak enormní náklady na výsadbu. Jedná se o výsadbu někde ve městě? A za druhé si vůbec neověřili, jestli takováhle akce má reálně šanci uhlíkovou stopu ovlivnit. Náklady na projekt budí zdání, že se víc uhlíku propálí v naftě a na vytápění úřadu, který žádost zpracovává, než kolik vysázené stromy nachytají za svůj život.
Odpovědět
ad

1.7.2020 11:58 Reaguje na Martin Macek
A pokud má vůbec k nějakému snížení CO2 dojít, musí být dřevo využito k výrobě nějakého produktu (např. stavební dříví). Efekt sázení stromů vidím spíše ve snižování teploty ve městech. Ideální je když se takový strom nemusí po celou dobu života zalévat..
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.7.2020 06:56
Prapodivný PR článek nebudící snad žádnou pozitivní reakci....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist