https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-doplati-dotace-zadatelum-ktere-predbehl-kuryr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj doplatí dotace žadatelům, které "předběhl" kurýr

5.8.2017 05:20 | PRAHA (ČTK)
Koncem letošního dubna se při přijímání žádostí o kotlíkové dotace před krajským úřadem na pražském Smíchově vytvořila fronta čítající několik stovek lidí. Řada z nich na ulici přespávala. Televize Prima před několika dny přišla s informací, že žadatele čekající ve frontě předběhl kurýr s balíkem žádostí. Ilustrační foto.
Koncem letošního dubna se při přijímání žádostí o kotlíkové dotace před krajským úřadem na pražském Smíchově vytvořila fronta čítající několik stovek lidí. Řada z nich na ulici přespávala. Televize Prima před několika dny přišla s informací, že žadatele čekající ve frontě předběhl kurýr s balíkem žádostí. Ilustrační foto.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Středočeský kraj uvolní peníze navíc na kotlíkové dotace. Chce tak uspokojit žadatele, kteří v dubnu vystáli frontu s žádostmi, ale neuspěli kvůli administrativní chybě krajského úřadu. Kompenzace kraj vyjde na zhruba 25 milionů korun, řekla novinářům středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
 

Koncem letošního dubna se při přijímání žádostí o kotlíkové dotace před krajským úřadem na pražském Smíchově vytvořila fronta čítající několik stovek lidí. Řada z nich na ulici přespávala. Televize Prima před několika dny přišla s informací, že žadatele čekající ve frontě předběhl kurýr s balíkem žádostí.

Hejtmanka dnes potvrdila, že kurýr v osm ráno na jinou podatelnu přinesl hned ráno 187 žádostí, které pak byly zařazeny před žádosti lidí, čekajících venku. Kraj nyní doplatí dotace těm žadatelům, na které se kvůli tomu nedostalo. "Považujeme za morálně správné, aby se dostalo na všechny, kdo stáli a splnili podmínky včetně pořadí," uvedla Jermanová s tím, že kraj celkový počet schválených žádostí zvýší právě o 187, což vyjde na zhruba 25 milionů. Peníze hejtmanství vezme z nerozdělených financí, vyhrazených na krajské granty.

Hejtmanka odmítla nařčení z korupce i to, že by úřad předem tvrdil, že žádosti nelze doručit kurýrem. Problém podle ní spočíval hlavně v tom, že bylo víc míst, kde šlo žádosti podat, což však kraj mohl ovlivnit úpravou pravidel programu. "Připouštíme, že ne vždy to bylo organizačně dobře zvládnuto," řekla hejtmanka a doplnila, že krajský úřad z toho vyvodí personální důsledky a posílí tým, který má dotace na starosti.

V další vlně dotací, které odstartuje v říjnu, už problém podle Jermanové nebude existovat. Kraj přejde na elektronický systém, kdy se každému žadateli online vygeneruje pořadí a podklady poté dodá písemně. "V této chvíli systém prochází zátěžovými zkouškami a v říjnu bude připraven," řekla. V dalším kole bude kraj rozdělovat zhruba půl miliardy korun.

Rada dnes rozhodla o rozdělení 47,4 milionu korun z celkové částky 51,8 milionu, která se v problematickém kole přidělovala. Zatím uspělo 389 žadatelů, dalších 4,4 milionu korun ještě kraj rozdělí. K tomu se přidá zhruba 25 milionů navíc pro žadatele, které chce vedení kraje kompenzovat. V této výzvě mohl jeden žadatel podat až pět žádostí, od příště bude platit pravidlo jeden žadatel - jedna žádost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

7.8.2017 08:37
to jim nestačí jako důkaz, že přerozdělovací proces je zrůdný?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist