https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-ziskal-od-banky-eu-64-5-mil.na-uspory-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj získal od banky EU 64,5 mil. na úspory energií

24.8.2019 01:30 | PRAHA (ČTK)
Metoda EPC spočívá v tom, že si investice na sebe úsporami vydělají. Dodavatel za ně ručí a dostane zaplaceno z reálných provozních úspor.
Metoda EPC spočívá v tom, že si investice na sebe úsporami vydělají. Dodavatel za ně ručí a dostane zaplaceno z reálných provozních úspor.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeské hejtmanství získalo z grantu unijní Evropské investiční banky (EIB) 2,5 milionu eur (asi 64,5 milionu korun) na přípravu energetických úspor v krajských budovách. Díky grantu bude moci spustit takzvané EPC projekty, které se splácejí z peněz ušetřených za nižší spotřebu. Novinářům to řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
 

"Je to pro nás nová nevyšlapaná cesta, jak výhodněji spolufinancovat přípravu projektů, než je například využití Operačního programu Životní prostředí," uvedla. Zatímco u operačního programu by se podle ní kraj musel podílet na nákladech minimálně z poloviny, z nového grantu ELENA může být uhrazeno až 90 procent nákladů.

Podle nedávno vyhlášené veřejné zakázky by celkem pět dodavatelů mělo do dvou let připravit za 60 milionů korun projekty energetických úspor ve 120 budovách v celkovém objemu odhadem 1,25 miliardy. Jedná se zejména o školy, muzea nebo sociální a zdravotnická zařízení.

Metoda EPC spočívá v tom, že si investice na sebe úsporami vydělají. Dodavatel za ně ručí a dostane zaplaceno z reálných provozních úspor. Podle hejtmanky však tato metoda není možná u všech budov. U zvolených 120 objektů se proto musí nejdříve posoudit, zda jsou k využití EPC vhodné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

24.8.2019 06:58
Pane, to se to bude odklánět.Tentokrát sofistikovaněji.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.8.2019 08:53
Dotace od EU jsou většinou vázány na nákup materiálu a služeb ze starých zemí EU. Většinou jsou takto pořízené úpravy výrazně dražší než nákup materiálu a služeb ve srovnatelné kvalitě od našich firem. Dotace akorát trochu srovnají tento rozdíl.
Pro odběratele dotace přínos 0, pro EU "malá domů" (do nám "dotovali", to jim zaplatíme, a zpravidla ještě hodně navíc), pro naši ekonomiku jako celek ztráta (méně práce pro naše lidi).
Vzhledem k tomu, jak jde EUrozóna ekonomicky do koncové části trávícího ústrojí, budou snahy o takovéto vysávání ekonomicky jakž takž zdravých států mimo ni přibývat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist