https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-liberecky-a-kralovehradecky-kraj-chteji-penize-pro-geoparky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj chtějí peníze pro geoparky

29.9.2023 19:02 (ČTK)
Geopark označuje území se zajímavými a vzácnými geologickými fenomény. Na fotografii hruboskalské skalní útvary v Českém ráji.
Geopark označuje území se zajímavými a vzácnými geologickými fenomény. Na fotografii hruboskalské skalní útvary v Českém ráji.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj chtějí jednat s ministerstvem životního prostředí o finanční podpoře pro geoparky. Hejtmani se k tomu zavázali ve společném memorandu. Dohodli se také, že budou spolupracovat na udržitelném rozvoji geoparků s ohledem na jejich význam pro turistický ruch, vzdělávání, vědu a výzkum i ochranu přírody a krajiny, informovala ČTK Zuzana Žádková ze středočeského krajského úřadu.
 

Geopark označuje území se zajímavými a vzácnými geologickými fenomény, atraktivní turistickou nabídkou a aktivní místní komunitou. Podpis memoranda je výsledkem jednání, které inicioval Středočeský kraj loni v komisi Asociace krajů ČR pro cestovní ruch. Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) je spolupráce s Libereckým a Královéhradeckým krajem logickým krokem. Poukázala na to, že regiony společně pečují o globální geopark Český ráj, který patří na prestižní seznam světového dědictví UNESCO.

Podle Peckové je cílem systematická a udržitelná finanční podpora geoparků v celé republice. Proto se hejtmani zavázali iniciovat jednání s ministerstvem životního prostředí. "V tuto chvíli totiž ministerstvo pouze uděluje geoparkům potřebné certifikace, ovšem systematická finanční podpora státu chybí," dodala Pecková.

Geoparky podnikají dlouhodobé aktivity, které jsou z výrazné části závislé na krátkodobých dotačních zdrojích. Například Český ráj, Broumovsko i další geoparky mají dlouhodobý potenciál pro rozvoj šetrné turistiky spojené se vzděláváním i geologického výzkumu. Síť národních geoparků v ČR představuje přibližně 12 procent území republiky. Rozkládají se na území osmi krajů a hlavního města Prahy, přičemž většina nezasahuje pouze na území jediného kraje. V současnosti je v České republice jeden globální geopark UNESCO Český ráj a deset prohlášených národních geoparků, jimž byla udělena certifikace ministerstva životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radek Čuda

2.10.2023 16:58
Se ohledem na stav našich státních financí si fakt nelze nepoložit otázku, jestli se náhodou už úplně nezbláznili.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist