Miroslav Bohdálek "> Strom České republiky roku 2005 - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strom-ceske-republiky-roku-2005
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Nadace Partnerství - Strom života: Strom České republiky roku 2005

21. března 2005 | Nadace Partnerství - Strom života
Autor: Miroslav Bohdálek, tel: 542 422 761
U příležitosti prvního jarního dne 21. 3. vyhlašuje program Strom života Nadace Partnerství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR celostátní kolo ankety „Strom České republiky roku 2005“.

„Anketou chceme upozornit na význam stromů pro životní prostředí. Prostřednictvím stromů chceme přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Chceme podpořit sázení stromů a péči o ně,“ řekla koordinátorka ankety Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

Hlavním partnerem ankety je společnost STROM telecom. Mediálními partnery jsou týdeník Květy a Český rozhlas. Generálním partnerem programu Strom života Nadace Partnerství je Skanska CZ a.s.

Svůj oblíbený strom může navrhnout každý – jednotlivci, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace či instituce. Ve své obci můžete také zorganizovat místní kolo ankety. Vítáme návrhy od jednotlivců, kolektivů i návrhy stromů, které zvítězily v místních nebo regionálních kolech ankety. Pro ty, kteří se rozhodnou organizovat lokální kola ankety, jsme v letošním roce připravili publikaci “Manuál pro pořádání regionálních kol ankety Strom roku”.

Každý návrh na Strom roku České republiky 2005 by měl obsahovat:
• Příběh stromu (osobní výpověď člověka a stromu, pověst či historická fakta)
• Fotografii nebo věrný obrázek stromu
• Lokalitu, kde strom roste (ulici, obec, okres, kraj)
• Druh stromu
• Parametry stromu – stáří, obvod ve výšce 130 cm nad zemí, výška

Návrhy budou shromažďovány do 31. května na adrese Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno (obálku prosím označte STROM ROKU). Návrhy je možné posílat také v elektronické podobě na strom.zivota@ecn.cz. Ze všech došlých návrhů vybere porota složená z odborníků a osobností 12 finalistů. O tom, který strom se stane Stromem roku České republiky v roce 2005, rozhodne veřejnost hlasováním.

Kromě 12 finalistů budou vybrány porotou nejkrásnější příběhy stromů, které budou zveřejněny. Zvláštní kategorií stromů budou „Stromy hrdina“. Titulem „Strom hrdina“ budou oceněny stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti – stavba, doprava, emise, pokácení.

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní ankety proběhne v předvečer Dne stromů 19. října 2005 u příležitosti Koncertu pro stromy v Besedním domě v Brně. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné dendrologické ošetření na jaře 2006. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových mladých stromků za účasti veřejnosti.

Podrobné informace o anketě Strom roku a její pravidla najdete na www.nadacepartnerstvi.cz nebo www.stromzivota.cz. Na stejných internetových stránkách najdete také další zajímavé informace o stromech, programu Strom života Nadace Partnerství, sázení stromů, ochraně stromů a další.

Kontakt:
Jana Dlabková, Michal Veselý, Nadace Partnerství, tel. 542 422 761, strom.zivota@ecn.cz.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující ekologické projekty ve všech regionech České republiky. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí konsorcia Environmental Partnership. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 100 miliónů korun už na 1500 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu. Od roku 2004 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.
Miroslav Bohdálek, tel: 542 422 761
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist