https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strom-dusi-u-boubina-pripomina-na-sedm-stovek-lidi-kteri-zemreli-v-lese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strom duší u Boubína připomíná na sedm stovek lidí, kteří zemřeli při práci v lese

25.10.2022 13:04 | LENORA (ČTK)
Nově vybudovaný památník stojí v blízkosti informačního střediska Idina Pila. Je celoročně přístupný.
Nově vybudovaný památník stojí v blízkosti informačního střediska Idina Pila. Je celoročně přístupný.
Zdroj | Lesy ČR
Téměř sedm stovek lidí, kteří zemřeli od roku 1918 v českých lesích, připomíná památník Strom duší. Lesy České republiky jej vybudovaly u Boubína na Prachaticku. Památník ve tvaru letokruhu stromu je věnován lidem, kteří zahynuli například při těžbě dřeva.
 

"Tohoto počinu si velmi vážím hlavně proto, že to je památka lidem, kteří dali lesu ne jen srdce, ale také svou duši. To je podle mě nejdůležitější poselství památníku," uvedl pověřený generální ředitel Lesů ČR Jiří Groda.

Seznam obětí, který má nyní 683 jmen, dával dohromady lesník Petr Martan. Na shromažďování dat začal pracovat v roce 2015. Jde o úmrtí v soukromých, církevních, obecních i státních lesích. Nejčastěji v nich zahynuli dělníci, lesníci a myslivci. "Ale třeba za první republiky to bylo i několik policistů, kteří zemřeli při různých přestřelkách s pytláky," uvedl Martan. Dodal, že v lesích zahynulo minimálně 363 dalších lidí. "Jejich jména zatím neznáme nebo chybí souhlas s jejich uvedením," řekl Martan.

Náklady na vybudování pietního místa činily téměř pět milionů korun. Podle Grody je Boubín vhodným místem pro památník. "Máme tu prales, což je dlouhodobá záležitost. A k němu pietní místo patří. Navíc sem přijíždí hodně turistů a mohou si oběti takto připomenout," řekl.

Lesy ČR i v současnosti evidují tragické události spojené s prací v lesích. "Také letos bohužel zahynul jeden náš těžař. Je to velmi náročná a nebezpečná práce a i takové tragédie se stávají," řekl Groda.

Nově vybudovaný památník stojí v blízkosti informačního střediska Idina Pila. Je celoročně přístupný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RZ

Radim Zaňka

5.12.2022 11:41
Památník vypadá zajímavě, četl jsem o něm v Lesnické práci a pak si dohledával více. Nicméně by mne zajímalo s ohledem na použitý materiál, kdo jej bude udržovat, resp. obnovovat. Tohle je něco na způsob dřevěného plotu, ale horší v tom smyslu, že nelze přetřít, protože nápisy by byly nečitelné. Lak se také neudrží. Pamětní deska s vyrytými jmény by nejspíš byla lepším řešením.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist