https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromem-roku-je-opet-hrusen.roste-v-poli-u-mrakotina-v-zeleznych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromem roku je opět hrušeň. Roste v poli u Mrákotína v Železných horách

25.10.2023 10:30 | BRNO (ČTK)
Hrušeň u Mrákotína získala své přízvisko díky zlidovělé písni "Stojí hruška v širém poli" jako solitérní strom uprostřed lánů v malé třísethlavé obci Mrákotín na Chrudimsku.
Hrušeň u Mrákotína získala své přízvisko díky zlidovělé písni "Stojí hruška v širém poli" jako solitérní strom uprostřed lánů v malé třísethlavé obci Mrákotín na Chrudimsku.
Foto | Hana Laudátová / Nadace Partnerství
Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu v Česku se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství. Výsledky vyhlásila nadace včera v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.
 

Letošní vítězná hrušeň získala 6433 hlasů z celkových 28 250 a stala se třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Kromě loňské hrušně z Příbramska získala před třemi lety titul také jabloň rostoucí v Machově na Náchodsku. Letos lidé nominovali do soutěže 83 stromů, do finále postoupilo deset kandidátů z šesti krajů. První říjnový týden ale pořadatelé průběžné výsledky skryli a hlasovalo se jen o pěti kandidátech, kteří do té doby získali nejvíce hlasů.

Hrušeň u Mrákotína získala své přízvisko díky zlidovělé písni "Stojí hruška v širém poli" jako solitérní strom uprostřed lánů v malé třísethlavé obci Mrákotín na Chrudimsku. Památná a chráněná hrušeň obecná není příliš velká, kolem kmenu měří asi dva metry a na výšku osm metrů, je ale podle pořadatelů nesmírně odolná a statečná.

"Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. V jejím neobvyklém tvaru se odráží silný vítr a také její osamělá poloha uprostřed pole," popsala koordinátorka ankety Kateřina Bolečková. Díky své výjimečnosti patří tento strom mezi chráněné památné stromy České republiky.

Hlasování v anketě letos nebylo zpoplatněné, podporovatelé stromů mohli darovat peníze dobrovolně. "Díky darům v letošním i předchozím ročníku se podařilo vybrat na 150.000 korun, které Nadace Partnerství použije na granty na ošetření stromů. O ty se mohou ucházet obce, jejichž stromy se dostaly do finále, a to pro jakýkoliv potřebný strom rostoucí v jejich katastru," doplnila Bolečková.

Vítězný strom bude odborně ošetřen a bude reprezentovat Česko v mezinárodní anketě Evropský strom roku. Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí.

Titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku, která roste poblíž bývalé uranové šachty. Na druhém místě skončil javor babyka z Ústí nad Orlicí, na třetím takzvaná sousedská hruška z Kralic nad Oslavou na Třebíčsku. V anketě hlasovalo zhruba 6500 lidí, kteří vybírali z finálových 12 stromů z osmi krajů. Pro vítězný strom jich hlasovalo téměř 2500.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist