https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromy-na-morave-nici-jmeli-vedci-vyvinuli-postup-na-likvidaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromy na Moravě ničí jmelí, vědci vyvinuli postup na likvidaci

7.5.2019 00:20 | BRNO (ČTK)
Tisíce stromů na Moravě likviduje cizopasné jmelí bílé. / Ilustrační foto
Tisíce stromů na Moravě likviduje cizopasné jmelí bílé. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Tisíce stromů na Moravě likviduje cizopasné jmelí bílé. Podle arboristy z Mendelovy univerzity v Brně Jiřího Rozsypálka jde o závažný problém, protože významně limituje životnost a také použitelnost stromů jak ve městech, tak v hospodářských lesích. Jmelí odebírá stromům vodu, kvůli tomu koruny hostitelského stromu prosychají, uvedl v tiskové zprávě Rozsypálek. Vědci letos v zimě úspěšně otestovali novou možnost likvidace jmelí bez vlivu na hostitelský strom.
 

V některých případech na stromy působí i hmotnost jmelí, protože může lámat hostitelské větve. Největší problémy jsou v Moravskoslezském a Zlínském kraji a v části Jihomoravského. Vědci se problémem zabývají několik let a letos v zimě vyzkoušeli ve Zlíně a v Přerově na 40 stromech postup, který způsobil úmrtí 90 procent jmelí bez vlivu na hostitelský strom.

Jde o mnohem účinnější postup, než používali arboristé dosud. Obvykle se uchylovali k odřezávání jmelí, které však šlo použít pouze při okrajovém napadení. "Když je strom zasažený silně, není mechanická likvidace možná, aniž by nebyl zásadně postižený i strom," řekl Rozsypálek.

Nová metoda bere v úvahu, že jmelí jako stále zelená rostlina obvykle cizopasí na listnatých stromech, které v zimě nemají listí. "Po určitou část roku jsou proto pro jmelí daleko obtížněji dostupné látky, které z hostitele čerpá," uvedl Rozsypálek. V běžných podmínkách se jmelí nedostatku živin a vody přizpůsobí uzavřením průduchů a utlumením většiny svých fyziologických funkcí, díky čemuž je schopno zimní období překonat. "Pokud na listy jmelí v tomto období aplikujeme vhodný růstový stimulátor, který způsobí aktivaci fyziologických procesů, jako je otevření průduchů, zahájení transpirace a fotosyntézy, nemá jmelí dostatečný přísun vody a potřebných živin. Proto postupně odumírá vlivem rychlé ztráty životně důležitých látek," uvedl Rozsypálek. Na hostitelskou dřevinu tato látka nemá mít vliv, neboť se vstřebává skrze listy, které v době aplikace nemá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

7.5.2019 07:44
Já žasnu na co všechno ti vědci nepřijdou. A opět chemie?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

7.5.2019 09:31
Ekolist přináší články o zhoubném vlivu činnosti člověka na přírodu, mj. používáním chemie. Pak v dalším článku oslavuje vynález dalšího sairajtu na postřik stromů, vedlejší účinky neznámé. Hlavně honem do výroby a vydělávat, a do terénu to rvát po tunách.
Odpovědět

Jan Škrdla

8.5.2019 00:27
Kdybyste pozorně četli, tak by vám neuniklo, že se nejedná o sajrajt, ale o růstový stimulátor.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

8.5.2019 09:19 Reaguje na Jan Škrdla
No a z čeho je vyroben?
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.5.2019 10:57 Reaguje na Josef Mozek
Jsou to organické sloučeniny identické s těmi, které si rostliny vytvářejí ve svých pletivech samy (proto na ně rostliny reagují). Předpokládám, že se to vyrábí úpravou příbuzných chemických látek, které lze získat levně a ve velkém množství.

Je to asi stejné, jako když člověka zabijete injekcí heparinu, a přitom toho heparinu má v játrech podstatně víc, než kolik ho ta injekce dodá. Takže nebožtík nebude jedovatý a dokonce ani nebude svítit jak černobylští hasiči.
A ten heparin můžete izolovat z jater jako jeho objevitelé (játra = latinsky hepar), ale můžete ho jistě i syntetizovat a vyjde to levněji a nebudete mít takovou spotřebu zvířat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.5.2019 10:58
Tahle procedura je krásnou ukázkou, že přírodu a potažmo celý ekosystém nezachrání nějaký nesmyslný boj proti vědě a technice (a jejich pokroku), jak to provozuje a podporuje EU, ale naopak jejich rozvoj.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist