https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromy-v-centru-karlovych-varu-zachranuji-zavlazovaci-vaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromy v centru Karlových Varů zachraňují zavlažovací vaky

26.4.2019 00:32 | K. VARY (ČTK)
Stromy v lázeňském centru Karlových Varů zachraňují před uschnutím zavlažovací vaky. / Ilustrační foto
Stromy v lázeňském centru Karlových Varů zachraňují před uschnutím zavlažovací vaky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stromy v lázeňském centru Karlových Varů zachraňují před uschnutím zavlažovací vaky. Správa lázeňských parků Karlovy Vary (SLP) jich loni nakoupila přes dvě stovky a letos dokoupila další. Podle ředitele SLP Miroslava Kučery se osvědčily.
 

"Sucho nás trápilo už loni, když vlastně čtyři měsíce nepršelo. Nejvíc to odnášejí stromy, které jsou v alejích v dlažbách. Dva nebo tři stromy se nám zachránit nepodařilo, ale díky vakům jsme zachránily to gro stromů," řekl Kučera.

V loňském roce město pro správu parků pořídilo 260 vaků. Při ceně okolo 700 korun za jeden vak tak šlo o nákup přibližně za 180.000 korun. Letos SLP nakoupila padesátku asi o třetinu levnějších vaků z Číny, aby je vyzkoušela.

I když zelené vaky, obepínající spodní část stromů nepůsobí příliš esteticky, podle Kučery jsou stromům velmi prospěšné. Na rozdíl od zalévání, kdy se voda v horkém počasí rychle odpaří a jen malá část se dostane ke kořenům, voda napuštěná do vaků se uvolňuje postupně po dobu několika hodin.

V nejteplejších dnech správa parků plnila loni vaky obden, v současné počasí, kdy ještě nejsou taková horka, by podle Kučery mělo stačit plnění vaků vodu jednou týdně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

26.4.2019 16:29
To je fakt nádhera. Že ty stromy přímo nezalili betonem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist