https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-vytvareji-udrzitelnou-nastavbu-koleji-budou-s-ni-soutezit-v-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti vytvářejí udržitelnou nástavbu vysokoškolských kolejí, budou s ní soutěžit v Německu

16.4.2022 00:42 | PRAHA (ČTK)
FIRSTLIFE / SDE21/22 – FIRSTLIFE ukázková jednotka pro finále ve Wuppertalu
FIRSTLIFE / SDE21/22 – FIRSTLIFE ukázková jednotka pro finále ve Wuppertalu
Zdroj | firstlife.cz
Model udržitelné nástavby vysokoškolských kolejí buduje převážně studentský tým ve středočeském Buštěhradě, na pozemku Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT. Nyní tam stojí hrubá stavba. Hotový model tým za několik týdnů rozloží a nechá převézt do německého Wuppertalu. Tam se s ním zúčastní akce Solar Decathlon Europe 21/22 - soutěže inovativních staveb poháněných obnovitelnými zdroji energie. Stavba pak bude v Německu další tři roky, řekla ČTK Kateřina Sojková z katedry konstrukcí pozemních staveb Fakulty stavební ČVUT.
 

Studenti a studentky navrhli univerzální typ nástavby pro studentskou kolej. Jako modelová budova jim posloužila pražská kolej Na Větrníku. Podle návrhu by koncept v designu nazvaném FIRSTLIFE měl být s drobnými úpravami použitelný na konstrukci různých budov. Má přispět především k řešení obtížné dostupnosti bydlení pro studenty a studentky ve městech. Podle Sojkové je však využitelný i pro jiné cílové skupiny - třeba mladé rodiny.

Projekt využívá recyklovatelné materiály, především dřevo, a zohledňuje dopad stavby na životní prostředí. Součástí návrhu je mimo jiné kořenová čistírna odpadních vod, využívání obnovitelných zdrojů energie i biodynamické osvětlení, které reaguje na denní dobu a upravuje spektrum světla tak, aby prospívalo zdraví lidí. V Buštěhradě tým konstruuje jen malou část nástavby jako demonstraci zmíněného designu.

Sojková za tým uvedla, že už smontovali hrubou stavbu z dovezených prefabrikovaných panelů. "Půdorysně má jednotka zhruba deset metrů na jedenáct," dodala.

Stavba do Wuppertalu poputuje v květnu. Ve druhé polovině měsíce ji pak v Německu znovu postaví a mezi 10. a 26. červnem ji veřejnost spatří jako součást finále soutěžní výstavy. Ve Wuppertalu stavba zůstane další tři roky jako součást projektu Living Lab NRW pro účely vzdělávání, prezentace a výzkumu. "Na jednotkách, které zůstanou součástí projektu Living Lab, bude probíhat měření a výzkum a budou sloužit vzdělávání o udržitelné výstavbě," uvedla Sojková. Náklady se i s převozem a následnou opětovnou konstrukcí stavby odhadují do 15 milionů korun.

Tým FIRSTLIFE podle Sojkové tvoří asi 60 lidí. Studentů je zhruba 50, většinou z ČVUT, ale i z České zemědělské univerzity, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Univerzity Karlovy nebo Masarykovy univerzity v Brně. Zbytek jsou externisté a konzultanti. ČVUT se soutěže Solar Decathlon účastní podruhé, v roce 2013 škola soutěžila v americké edici klání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist