https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-globalni-prodej-elektroaut-loni-stoupl-o-vice-nez-tretinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální prodej elektroaut loni stoupl o více než třetinu

10.3.2021 01:04 | STUTTGART (ČTK)
Německo loni vystřídalo Spojené státy na postu druhého největšího trhu s elektromobily, jedničkou zůstala Čína.
Německo loni vystřídalo Spojené státy na postu druhého největšího trhu s elektromobily, jedničkou zůstala Čína.
Licence | Volné dílo (public domain)
Celosvětový prodej elektromobilů se v loňském roce zvýšil o 38 procent na 3,18 milionu vozů. Německo loni vystřídalo Spojené státy na postu druhého největšího trhu s elektromobily, jedničkou zůstala Čína. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie Centra pro výzkum solární a vodíkové energie v Bádensku-Württembersku (ZSW).
 

Údaje zahrnují automobily s čistě elektrickým pohonem a hybridní vozy, které umožňují dobíjet baterii z elektrické sítě. V Číně se loni jejich prodej zvýšil o tři procenta na 1,25 milionu vozů. Na celosvětovém prodeji se tak Čína podílela více než třetinou, její podíl se nicméně oproti předchozímu roku snížil, píše DPA.

V Německu se prodej elektromobilů zvýšil o 264 procent na téměř 395.000 vozů, což podle ZSW představovalo nejprudší růst na světě. Poptávku po elektromobilech v Německu podporuje vládní příspěvek ve výši až 9000 eur (zhruba 237.000 Kč).

V celé Evropě loni prodej stoupl o 134 procent na 1,37 milionu vozů. Jako celek tak Evropa předstihla Čínu, upozornila DPA. Ve Spojených státech se loni podle ZSW prodalo 322.000 elektromobilů. Čtvrtou příčku obsadila Francie (195.000 vozů), za kterou následovala Británie (175.000 vozů).

V České republice se v loňském roce prodej automobilů s elektrickým pohonem umožňujícím dobíjení z elektrické sítě podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) zvýšil o 327 procent na 5243 vozů.

"Trh s elektromobily se v řadě zemí vyvíjí velmi slibně, zejména v Evropské unii," uvedl šéf ZSW Frithjof Staiss. Upozornil nicméně, že za tímto vývojem zatím stojí především státní podpora v podobě subvencí a dalších opatření, například zvýhodněných daňových sazeb.

Na konci loňského roku podle ZSW jezdilo po celém světě 10,9 milionu elektromobilů, z toho pět milionů v Číně. V USA to bylo 1,77 milionu a v Německu 569.000 vozů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.3.2021 16:59
Zatím pořád slepá ulička. To stávající možné pro občasné popojíždění ve městech, služby, rozvoz na nevelké vzdálenosti.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.3.2021 20:22
Při uvědomění si toho šíleného tlaku na prosazení elektrického pohonu lze konstatovat, že zájem je přinejlepším vlažný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist