https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-planeta-umi-rychle-vyresit-zmenu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Planeta „umí rychle vyřešit“ změnu klimatu

27.4.2011 02:00 | PRAHA/WASHINGTON (Ekolist.cz)
Vědci přiznávají, že modely změn klimatu na Zemi jsou často zavádějící. (Ilustrační grafika).
Vědci přiznávají, že modely změn klimatu na Zemi jsou často zavádějící. (Ilustrační grafika).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Planeta se zjevně dokáže vyrovnat s prudkým nárůstem koncentrací oxidu uhličitého mnohem rychleji, než zatím předpokládají modely klimatologů. Vědecký tým americké Purdue University zkoumal jednu z velkých „klimatických změn“ minulosti z doby před 56 miliony let, kdy se globální teploty zvedly asi o pět stupňů Celsia.
 

A zjistil ke svému překvapení, že ekosystém byl schopen absorbovat oxid uhličitý mnohem rychleji, než dosud odhadovali. Slovo „rychle“ se ovšem vztahuje k geologickému pojetí času – v tomto případě jde o desítky tisíc let.

„Zjistili jsme, že více než polovina oxidu uhličitého byla pohlcena z atmosféry během 30 – 40 000 let, což je pouhá třetina času ve srovnání s tím, co nám dosud vycházelo z modelů,“ uvedl profesor Gabriel Bowen. Důvod? Vědci krčí rameny. „Pořád přesně nevíme, kam se tento oxid uhličitý poděl, ale je zřejmé, že šlo o mnohem rychlejší proces, než s jakými počítají naše tradiční modely.“

To samozřejmě může mít důsledky pro současné studie klimatických změn, které podle některých pesimistických odhadů mohou dosáhnout stupně srovnatelného s ději před 56 miliony let. „Je to dobrá analogie k tomu, jak se nyní do ekosystémů dostává uhlík z fosilních paliv,“ konstatuje Bowen.

Odkud se vzal CO2?

Vědci o tomto jevu vědí již dvě desítky let, tato studie publikované v časopise Nature Geoscience ovšem na základě nových měření a výzkumů potvrdila, že jde opravdu svým způsobem o záhadu – nikdo neví, „jak to ta příroda dokázala“.

„Z našich dat vyplývá, že po dlouhé době vysokých koncentrací oxidu uhličitého přišel krátký a rychlý návrat k normálním hodnotám,“ uvádí Bowen. Jedním z možných vysvětlení je rychlá expanze biosféry, tedy lesů a rostlinných porostů, které byly schopny plyn absorbovat.

Další otázkou ovšem je, jak se vůbec do atmosféry tak velká množství CO2 dostala. I v tomto případně je zatím možné spekulovat. Jednou z možností je, že tehdejší planetu postihla nějaká mohutná vlna požárů, která zasáhla obrovské rozlohy vegetace.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist