https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-po-vstupu-do-eu-zacalo-v-cesku-rychleji-ubyvat-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků

18.7.2018 00:45 (ČTK)
Počet ptáků zemědělské krajiny je považován za významný ukazatel zdraví přírody. Nejčerstvější zpráva uvedla, že od roku 1982 do loňska klesl počet ptáků zemědělské krajiny o 33,5 procenta. / Ilustrační foto
Počet ptáků zemědělské krajiny je považován za významný ukazatel zdraví přírody. Nejčerstvější zpráva uvedla, že od roku 1982 do loňska klesl počet ptáků zemědělské krajiny o 33,5 procenta. / Ilustrační foto
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek
Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jejich studii publikoval mezinárodní časopis Conservation Letters a vyplývá z něj, že společná evropská politika a nastavení zemědělských dotací nejsou pro ptáky a přírodu příznivé. Na závěr studie upozornila v tiskové zprávě Česká společnost ornitologická (ČSO).
 

Počet ptáků je považován za významný ukazatel životního prostředí a rozmanitosti přírody. V Evropě se populace polních ptáků snižují už od 70. let minulého století. "Tempo poklesu bylo vyšší v západoevropských zemích a dávalo se do souvislosti s jejich zapojením do Společné zemědělské politiky EU. Ta je založená na dotacích podporujících co největší produkci zemědělských podniků," uvedli ornitologové. Kvůli zvýšení výnosů se používají účinnější hnojiva a pesticidy, mizí přírodní biotopy a pro ptáky to znamená omezení potravní nabídky a ztrátu přirozených sídlišť, jak vysvětlil hlavní autor studie Jiří Reif.

Podle Reifa se nejprve zdálo, že ve východoevropských zemích nebude ztráta biodiverzity tak výrazná jako v západní Evropě, hlavně proto, že po pádu totalitních režimů se v 90. letech zemědělství nezintenzivňovalo a počet ptáků dokonce nějakou dobu rostl. Po zapojení do EU se však jejich stavy začaly snižovat.

Vědci pro porovnání situace využili data od 80. let. "Dobrovolní spolupracovníci ptáky sledují již od roku 1982 a data pokrývají dostatečně dlouhou časovou řadu přd vstupem Česka do EU i po vstupu. Zároveň jsme analyzovali i vývoj hektarových výnosů plodin pokrývajících většinu orné půdy jako měřítko intenzity zemědělství," uvedl hlavní autor studie. Zatímco výnosy se po vstupu do EU zvýšily zhruba o čtvrtinu, počet ptáků klesl o 30 procent. Vědci prověřovali i další možné příčiny poklesu, vstup do EU se však podle nich ukázal jako hlavní faktor. "Ukazuje se také, že čím vyšší je v jednom roce intenzita hospodaření, tím méně polních ptáků zjistíme v roce následujícím, a to bez ohledu na počasí," uvedl dále Reif.

Podle vědců se tím jasně ukazuje, že společná zemědělská politika má na přírodu v Česku neblahý vliv. Měla by podle nich dávat větší důraz na zachování živé přírody. Podle ředitele ČSO Zdeňka Vermouzka Evropskou unii potřebujeme, zemědělská politika ale vyžaduje reformu. V současné době je podle ornitologů na takovou debatu vhodná doba, protože se vyjednává rozpočet na nové programovací období pro roky 2021 až 2027.

Počet ptáků zemědělské krajiny je považován za významný ukazatel zdraví přírody. Jejich stavy jsou součástí pravidelné zprávy o stavu životního prostředí, kterou vydává jednou ročně ministerstvo životního prostředí. Ta nejčerstvější uvedla, že od roku 1982 do loňska klesl počet ptáků zemědělské krajiny o 33,5 procenta, zatímco populace lesních druhů se snížily o necelých 15 procent. Do sčítání je zahrnuto několik desítek ptačích druhů, které jsou pro pole či lesy typické.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

18.7.2018 17:25
Naprostý souhlas. Už ani ty ptáci to hospodaření s krajinou nemohou snášet. Jenom úředníci si mnou ruce nad čerpáním dotací do biopaliv nebo do nesmyslných soláru, nebo na zabetovávání české kotliny....
Odpovědět

Jan Škrdla

18.7.2018 21:01 Reaguje na Milan Milan
Do jisté míry s Vámi souhlasím. V tomto případě platí, že ryba smrdí od hlavy. Jedním z viníků je společná zemědělská politika o které pojednává článek. Další příčinou je to, že český volič se opět nechal opít koblihou a zvolit to co tu máme. Nebo na své volební právo úplně rezignoval. Výsledkem je podpora Vámi uvedených biopaliv nebo zákon, který jde na ruku developerům.
Naštěstí je tady iniciativa z dola - aktivity na úrovni obcí (sdružení obcí), spolků nebo jednotlivců. Může to vypadat jako marný boj, ale úplně nejhorší by bylo na vše rezignovat a jen nadávat.
Odpovědět
ar

arbiczech

23.8.2018 09:59
Proč je to vztahované k dotacím a ke vstupu do EU? Jakože koupil jsemsi novou sekeru a usek jsem si nohu, tak za to může ten obchod kde mi ji prodali, popř. ta sekera, jenom ne já? Nehledě k tomu, že informace o tom, že zemědělská politika EU je "založená na dotacích podporujících co největší produkci zemědělských podniků" je nejen více jak pět let stará, ale ještě hrozně zavádějící. Minimálně od roku 2013 tuším, kromě snad jen Velké Británie, přešly státy EU k dotacím na hektar a nikoli na produkci...
Suma sumárum, o dotacích pro zemědělce se dá bavit hodiny a hodiny, o tom že vstup do EU umožnil našim zemědělcům získat finance se taky není potřeba bavit. Ale proboha, to že někdo používá chemii na každém kroku aby zahubil všechno živé, že ho nezajímají protierozní opatření, že pěstuje jen to co má šanci na nejlepší cenu na trhu atd atd, za to fakt nemůže EU, ani zemědělská politika ani dotace, ale jen a jen konkrétní zemědělec (zemědělci)...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist