https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-velkym-automobilkam-mohou-v-eu-hrozit-pokuty-kvuli-emisim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Velkým automobilkám mohou v EU hrozit pokuty kvůli emisím

28.6.2019 00:12 | FRANKFURT NAD MOHANEM (ČTK)
Velkým automobilkám mohou od roku 2021 hrozit pokuty kvůli neplnění nových emisních standardů Evropské unie. Vyplývá to ze studie konzultační společnosti AlixPartners. / Ilustrační foto
Velkým automobilkám mohou od roku 2021 hrozit pokuty kvůli neplnění nových emisních standardů Evropské unie. Vyplývá to ze studie konzultační společnosti AlixPartners. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velkým automobilkám mohou od roku 2021 hrozit pokuty kvůli neplnění nových emisních standardů Evropské unie. Vyplývá to ze studie konzultační společnosti AlixPartners. Nejvíce ohrožen je podle ní německý Volkswagen a italsko-americký Fiat Chrysler. Vyhnout pokutám by se naopak mohly Volvo a Toyota.
 

Největší pokutu, a to až 1,83 miliardy eur (46,7 miliardy Kč), by mohl dostat Volkswagen. Ten je největší automobilkou v Evropě podle podílu na trhu. Aby automobilka splnila přísnější pravidla, plánuje od příštího roku masovou výrobu elektrických aut. Pokuta pro Fiat Chrysler by mohla činit 746 milionů eur.

Automobilky musejí podle nového nařízení do roku 2021 snížit průměr emisí vozového parku u osobních aut na 95 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Za vyšší emise budou platit pokuty.

AlixPartners pro svůj odhad výše pokuty použil údaje o emisích aut z konce roku 2017. Od té doby se velkým automobilkám podařilo zvýšit prodej elektrických a hybridních vozů, které mají nižší emise. Nicméně údaje Evropské agentury pro životní prostředí ukazují, že emise za poslední dva roky se zvyšují a loni dokonce byly nejvyšší za čtyři roky.

Volkswagen už dříve uvedl, že plánuje nová emisní pravidla plnit. Fiat Chrysler prohlásil, že využije tu nejlevnější možnost, což může znamenat i to, že za nadměrné emise zaplatí.

"Pokud vyrábíte silnější auta a máte větší podíl naftových vozů, budete se muset hodně snažit, pokud chcete zmírnit případné sankce," uvedl výkonný ředitel AlixPartners Elmar Kades.

AlixPatners ve studii o výhledu globálního automobilového trhu také upozorňuje, že v příštích třech letech bude prodej aut stagnovat nebo klesat. To bude mít negativní dopad na ziskové marže dodavatelů a výrobců, zvláště těch, kteří se snaží vyrovnat prodej elektrických vozů a vozů se spalovacím motorem. Jedním z nejhorších scénářů pro automobilky je stagnace nebo pokles poptávky v době, kdy mají vysoké investice do nových aut. Aby se s tím lépe vyrovnaly, budou muset snižovat náklady, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ČM

Čech M.

29.6.2019 00:58
Tomuto se říká - střelit se do nohy. A ještě k tomu se chystá zákaz uhelných elektráren a někde i atomových. Takže Evropa se zbaví svého hlavního odvětví a elektrickou náhradu si ještě dobrovolně zdraží.
Odpovědět
PB

Peter Banas

23.7.2019 13:48
Ožírají nás rohlíkem vědí přesně kdo to zaplatí spotřebitel je to v drtivé většině občan a když je to firma stejně ta firma.neco produkuje pro občana tomu to promítnou do cen služeb a výrobků ať chceme nebo nechceme budeme sypat jako mourovatí kdo jiný.
Je to špinavý business.
Nahánění ducha doby který za nic nemůže ale platit se prostě musí.
Lidi kdysi žijicí v podhradí měli víc svobody než mi dnes.
Mohli si vypěstovat co chtěli a uměli.
Co zbylo mohli prodat nikdo jim nenařizoval nezakazoval panství se za tuto možnost odměnili tím že s radostí zaplatili daně.
My dnes musíme platit daně ve všem spotřební daň v palivu spotřební daň v alkoholu cigarety a nové emisní daně vymýšlejí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist