https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-velryby-v-reckych-vodach-hynou-kvuli-spolykanym-plastum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Velryby v řeckých vodách hynou kvůli spolykaným plastům

25.6.2019 00:30 (ČTK)
Velryby v řeckých vodách hynou kvůli spolykaným plastům.
Velryby v řeckých vodách hynou kvůli spolykaným plastům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Studie zkoumající mrtvé velryby a delfíny vyplavené na březích Řecka ukázala, že jejich žaludky obsahují znepokojivě velké množství plastů, které jim přivozují často pomalou a bolestnou smrt. Informovala o tom agentura AP.
 
Studie zkoumající mrtvé velryby a delfíny vyplavené na březích Řecka ukázala, že jejich žaludky obsahují znepokojivě velké množství plastů, které jim přivozují často pomalou a bolestnou smrt.
Studie zkoumající mrtvé velryby a delfíny vyplavené na březích Řecka ukázala, že jejich žaludky obsahují znepokojivě velké množství plastů, které jim přivozují často pomalou a bolestnou smrt.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

V nejotřesnějším případě našli vědci v těle přes pět metrů dlouhého mladého vorvaně obrovského, vyplaveného na ostrově Mykonos, dohromady 3,2 kilogramu plastů. Ty mu ucpaly trávicí trakt a způsobily nadměrné zvětšení jeho žaludku, zatímco umíral na nedostatek potravy. Vorvani obrovští jsou ohroženým druhem, který ve Středozemním moři čelí také nebezpečí srážek s loděmi a zamotání se do rybářských sítí. Vadí jim také hlukové znečištění vznikající průzkumnými vrty pro těžbu ropy a plynu.

Studie zveřejněná v časopise Marine Pollution Bulletin je podle jejích tvůrců výsledkem dosud nejrozsáhlejšího výzkumu v oblasti Středozemního moře. Prokázala, že vorvani obrovští jsou druhem nejhůře postiženým polykáním plastů. Šest z deseti nalezených exemplářů mělo plasty ve svých útrobách, uvedl Alexandros Frantzis z aténského Institutu pro výzkum mořských kytovců, který výzkum vedl.

"Množství nalezených odpadků je velmi vysoké a mělo by vyvolat poplach," řekl agentuře AP. "Nyní je to něco běžného. (...) Není to tak, že nějaké zvíře náhodně spolykalo plasty."

Studie, která nezkoumala mikroplasty neviditelné pouhým okem, dále zjistila, že devět ze 34 velryb, sviňuch a delfínů vyplavených na řeckém pobřeží v letech 1993 až 2014 spolykalo plastový odpad ve velkém objemu. Tři z nich kvůli tomu uhynuly.

Podle Frantzise představují obrovský problém plastové sáčky, které z odpadu plujícího v mořích tvoří největší část.

Středomoří je podle nevládních organizací Greenpeace a World Wide Fund for Nature jedno z nejznečištěnějších moří na světě, pokud jde o odpadky plovoucí na hladině nebo spočívající na jeho dně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist