https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sucho-po-destich-ustupuje-i-z-hlubsich-vrstev-stale-ale-trva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sucho po deštích ustupuje i z hlubších vrstev, stále ale trvá

9.6.2020 17:56 | BRNO (ČTK)
Situace se druhý týden v řadě zlepšovala i v hlubší vrstvě půdy od 40 centimetrů do jednoho metru. I přes toto zlepšování je ale přibližně na polovině území počínající sucho, výrazné až extrémní sucho, tedy dva nejvyšší stupně ze šesti.
Situace se druhý týden v řadě zlepšovala i v hlubší vrstvě půdy od 40 centimetrů do jednoho metru. I přes toto zlepšování je ale přibližně na polovině území počínající sucho, výrazné až extrémní sucho, tedy dva nejvyšší stupně ze šesti.
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Díky deštivému počasí v uplynulém týdnu z mapy zemědělského sucha v Česku prakticky zmizely tři nejhorší stupně sucha ze šesti. Ke zlepšení situace došlo v uplynulých dvou týdnech nejen v povrchové vrstvě půdy, ale zejména v hlubší vrstvě do jednoho metru. V komentáři k aktuální situaci to uvedli tvůrci portálu InterSucho.
 

"Intenzita sucha v povrchové vrstvě se zlepšila natolik, že v podstatě zde sucho není sledováno. Vyskytují se pouze tři menší oblasti se sníženou úrovní půdní vláhy a to v Českém lese, na Českolipsku a na Krnovsku," stojí v analýze k týdnu do 7. června.

Situace se druhý týden v řadě zlepšovala i v hlubší vrstvě půdy od 40 centimetrů do jednoho metru. I přes toto zlepšování je ale přibližně na polovině území počínající sucho, výrazné až extrémní sucho, tedy dva nejvyšší stupně ze šesti, se vyskytuje v jižních Čechách, Karlovarském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a v Jeseníkách.

Do analýzy ještě nebyl zahrnutý stav po nedělních deštích, ten komentovali odborníci na twitteru až dnes a dokumentovali jej grafem nasycení půdy vodou. "Saturace v hloubce do jednoho metru je nad 50 procent, a to je dost pro růst vegetace. Výborná je aktuální situace v kůrovcem těžce zkoušených vyšších nadmořských výškách," uvedli ve svém příspěvku.

Podle desetidenní předpovědi odborníků se bude tento týden sucho až do hloubky 100 centimetrů mírně zhoršovat, ale pouze na území východních a severovýchodních Čech, kde se budou až do neděle zvětšovat oblasti postižené třemi nejhoršími stupni sucha, na začátku dalšího týdne by se to ale mělo znovu zlepšit.

Míru sucha vědci určují při porovnání aktuální nasycenosti půdy a průměrné nasycenosti v letech 1961 až 2010.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.6.2020 21:23
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.6.2020 07:14
Celé toto Intersucho je jen účelová akce státu, aby to vypadalo, že za sucho i povodně může jen ten "zlý a proradný déšť"....

Když se člověk podívá na jejich stránky nebo články jako je tento, tak může tohoto dojmu opravdu nabít. Že prý dopady na zemědělství, dopady na lesnictví.... lesnictví a zemědělství jaké je provozované v ČR je jedna z hlavních příčin sucha a povodní v ČR.....

Není nad státem řízenou desinformační kampaň, která má za cíl, aby nebyla pravda správně pojmenována a aby náhodou lidé ČR nechtěli po politicích, aby byli zodpovědní a aby dělali k čemu jsou odborníky, institucemi, samosprávou ale i laickou veřejností vyznáni.....

A tak si tu žijeme.... komunismus neskončil.... propaganda a demagogie jede dál v jiném kabátě.....
Odpovědět
va

vaber

10.6.2020 09:02
u nás prší již 24hodin a spadlo přes 30mm srážek, je to mírný déšť který se dobře vsakuje ,na povrchu je vody dost ,ale pochybuji že v hloubce 1m se vlhkost zásadně mění v době několika dnů, jak dlouho trvá než se v normální nebo suché půdě vsákne voda do hloubky 1m? Když bylo sucho a přšly srážky 30mm nedostala se voda ani do 15cm
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist